Bestuur van Leuvense faculteit Letteren verbiedt studentendopen op terrein faculteit: “Beschamend, vernederend en potentieel gevaarlijk”

Archiefbeeld.
Vertommen Archiefbeeld.
Het bestuur van de Leuvense faculteit Letteren verbiedt studentendopen op het terrein van de faculteit aan de Blijde Inkomststraat omdat de proeven beschamend, vernederend en potentieel gevaarlijk zijn. De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) protesteert tegen deze maatregel. Dat meldt het studentenblad Veto. 

Professor Jo Tollebeek, decaan van de Faculteit Letteren, geeft in Veto drie redenen voor het verbod. "Een aantal proeven die men wou doen, vonden we beschamend. Zo moeten vrouwen een banaan tussen hun benen dragen, waarbij anderen die gaan pellen. In een tijd met terecht veel aandacht voor seksuele intimidatie, is dat niet aanvaardbaar." Het faculteitsbestuur stoort zich ook aan opdrachten waarbij studenten herhaaldelijk moeten zeggen 'ik ben niks'. "Je loopt het risico dat studenten dat ook echt zo gaan ervaren. Daarnaast houden sommige van die proeven ook een potentieel gevaar in", aldus Tollebeek.

LOKO-voorzitter Lana Van den Heuvel vindt de weigering onaanvaardbaar. "In principe wordt de aanvraag tot reservatie van lokalen steeds goedgekeurd voor verenigingen die het doopcharter onderschrijven zoals de studentenkringen van deze faculteit." Het gaat volgens haar zelfs in tegen dit charter. "Een van de regels daarin is om de doop op een zo privaat mogelijke plaats te doen met zo weinig mogelijk impact op het openbaar leven. De binnentuin van Letteren is daar de perfecte plaats voor. Door die beslissing moeten de kringen uitwijken naar het Ladeuzeplein waar veel doorgang is", aldus Van den Heuvel, die er nog op wijst dat studenten luidens het doopcharter steeds een opdracht kunnen weigeren.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Borremans

  In de jeugdbeweging hadden wij ieder jaar een nachtspel. Je kreeg dan ook altijd allerlei vuil over jouw kop en moest brouwsels doorgeven via de mond en slikken. Ik heb 1 keer geprotesteerd en dat heb ik de hele bivak geweten.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Aan Jan Standaert: het tegendeel is waar: als je niet meedoet aan die pesterij wordt je het hele jaar verder gepest! Niet meer en niet minder dan smerig macho-gedrag is het van die haantjes, prezessen en ander gespuis! Walgelijk is er een te klein woord voor! Zelfs in de jeugdbewegingen bestaan zulke toestanden. Hopelijk komt er snel een einde aan!

 • Claudia Rosseel

  Stel je voor: je komt toe op een nieuwe werkplek en daar staan je nieuwe collega's op een rijtje klaar om een banaan van tussen je benen te eten. Terwijl je ritmisch scandeert 'ik ben niks, ik ben niks, ik ben niks'! Kwestie van even op een ludieke manier kennis te maken met elkaar...

 • Paul Van Heurck

  Onze politici hebben dit ook gedaan en je ziet het resultaat er van.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Dat studentendopen: " beschamend, vernederend en potentieel gevaarlijk zijn", dat weten wij toch al méér dan vijftig jaar. Waarom worden ze nu slechts wakker om daar paal en perk aan te stellen?