Bestrijd mee het coronavirus en neem opnieuw deel aan de nationale ‘corona-enquête’

 De eerste editie bracht onder meer aan het licht dat ruim drie kwart van de deelnemers de kinderen thuis opvangt, en 3 procent daarvoor nog beroep deed op de grootouders.
Thinkstock De eerste editie bracht onder meer aan het licht dat ruim drie kwart van de deelnemers de kinderen thuis opvangt, en 3 procent daarvoor nog beroep deed op de grootouders.
De Universiteit Antwerpen plaatst vandaag tot 22 uur opnieuw haar bevraging online over gedragsveranderingen bij de bevolking, in het kader van de richtlijnen rond het coronavirus. Vorige week namen meer dan 560.000 Belgen eraan deel, en de universiteit hoopt ook bij de tweede editie een zo groot mogelijk deel van de bevolking te bereiken, zodat de evolutie van de impact van de maatregelen in kaart kan worden gebracht. Dat moet wetenschappers toelaten om realistische modellen van de verspreiding van het virus te kunnen uittekenen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bevraging is een burgerwetenschapsproject van medische en sociale wetenschappers van de UAntwerpen, met ook medewerking van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. De eerste editie bracht onder meer aan het licht dat ruim drie kwart van de deelnemers de kinderen thuis opvangt, en 3 procent daarvoor nog beroep deed op de grootouders. Ook bleek dat veel Belgen de switch naar thuiswerk maakten, maar van de respondenten die niet thuis werkten, gaf ongeveer 10 procent aan dat te doen omdat ze ertoe verplicht werden, terwijl thuiswerk volgens de eigen inschatting toch mogelijk was.

De studie wees ook uit dat de gedragsveranderingen sneller intrede maken bij ouderen. "De 65-plussers hebben over het algemeen niet de drastische maatregelen van 13 maart afgewacht, noch de beslissing om de rusthuizen bezoekvrij te houden vanaf 11 maart", zegt gezondheidseconoom Philippe Beutels (UAntwerpen). "De grote meerderheid van de jongere leeftijdsgroepen hebben daar - helaas - wel op gewacht."

De bevraging zal nog elke week op dinsdag worden herhaald, om steeds betere voorspellingen te kunnen doen over de verspreiding van het virus. 

Vul hier de enquête in. Invullen kan tot dinsdag 22 uur.

Alle noodzakelijke informatie over Covid-19 vindt u in ons dossier.

Lees ook:

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)

Van 2.500 naar 10.000 tests per dag: België steekt op vraag van WHO tandje bij (+)

Zwakste patiënten uit rusthuizen gaan niet langer naar ziekenhuis
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Vercammen

  Wilfried Vanden Berg, in 2009 was mevrouw De Block gewoon parlementslid en geen minister van volksgezondheid. Die functie kreeg ze pas in 2014, bij het aantreden van de regering Michel I, tot op vandaag bleef ze die functie behouden. Jij gaat haar echter fouten in de schoenen schuiven, die begaan werden door één van haar voorgangers. Informeer je eerst duidelijk als je iemand wil beschuldigen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  De vragen zijn opgesteld door de universiteit op basis van wat ze willen onderzoeken. Niet of ze voor ons relevant zijn al dan niet !

 • Georges Van Nimmen

  Register die dat de wet niet naleven en als se de corona krijgen moet te ze wachten en gaan de anderen voor

 • Jozef Derie

  Verleng aub de termijn voor blijf in uw kot anders zal iedereen te goed het normale leven hervatten .

 • Jef Denijs

  Heb alles al ingevuld, nog steeds bevat de enquête vragen die voor bepaalde mensen 'niet van toepassing' zijn. Maar ze is verbeterd tegenover de vorige.