Bestelling van 5 miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd: “Leverancier dreef de prijs plots op”

Philippe De Backer.
Photo News Philippe De Backer.
Een bestelling van 5 miljoen mondmaskers van het type FFP2 is geannuleerd. De leverancier zou zich naar verluidt niet aan de regels gehouden hebben.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Philippe De Backer (Open Vld) laat weten dat het Henegouwse bedrijf Pharmasimple de prijs voor een masker plots opdreef. Bovendien moest er -tegen de afspraken in- ook een voorschot betaald worden.

Mondmaskers en coronatests zijn intussen de bevoegdheid van De Backer, maar in bepaalde kringen wordt zijn partijgenote Maggie De Block hiervoor opnieuw de mantel uitgeveegd. “We betreuren het dat mensen geld proberen te slaan uit deze crisis en dat Maggie hierop afgerekend wordt”, aldus De Backer aan onze redactie.

“Belgische bevolking mag niet opgelicht worden”
Het kabinet verspreidde intussen een persbericht als reactie op een artikel in ‘Paris Match’. Daar werd openlijk de vraag gesteld waarom De Block miljoenen maskers liet schieten. De Block kreeg ook het verwijt contractbreuk gepleegd te hebben. “Een leverancier beweert in de pers dat een bestelling van miljoenen FFP2-mondmaskers voor ons land geannuleerd werd”, luidt de respons. “Hij vermeldt niet dat hij zelf de afspraken schond met de bedoeling om munt te slaan uit de wereldwijde gezondheidscrisis. We geven graag verduidelijking.”

“De niet-levering van de FFP2-maskers is eerst en vooral een spijtige zaak. Met die voorraad hadden we onze zorgverleners sneller van het nodige beschermingsmateriaal kunnen voorzien. Maar we kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten.”

“Hij pleegde zelf contractbreuk”
“Ja, de leverancier heeft gelijk als hij stelt dat er sprake is van een contractbreuk”, klinkt het. “Maar die pleegde hij zélf: hij paste de modaliteiten van de bestelbon aan nadat de bestelling was geplaatst. Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen van zodra de maskers waren geleverd, dus op het moment dat er zekerheid was over de bestelling. Het kabinet van minister De Block besliste daarop om de gesprekken stop te zetten.”

“Dat de leverancier de pers nu inschakelt om de bestelling alsnog te laten plaatsvinden, is niets minder dan chantage. Aangezien hij zelf contractbreuk pleegde, is een schadevergoeding vanwege de overheid uiteraard ook niet aan de orde. Ministers De Block en De Backer werken intussen volop aan andere oplossingen om onze zorgverleners het beschermingsmateriaal te bezorgen dat ze nodig hebben, met de hulp van leveranciers die het wel goed menen.”

Tekort aan handgels binnenkort opgelost?
De Backer laat voorts weten dat erkende producenten van alcohol vanaf nu ook handgels en desinfecterende alcohol mogen produceren en aanleveren. Hij hoopt zo vanaf volgende week de tekorten op te lossen.

Verschillende stokerijen schakelden vorig week al over op de productie. De producten zijn bijna niet meer te vinden in de handel, nadat de uitbraak van het coronavirus een stormloop teweegbracht.

De alcohol is in eerste instantie bedoeld voor de medische sector, zegt zijn woordvoerster. “Maar er zal voldoende geproduceerd worden om ook de apotheken en dus de burgers opnieuw van voorraad te kunnen voorzien. Apothekers mogen trouwens ook zelf alcoholgels produceren.”

Steeds meer testen
De Backer is intussen ook bezig om de testcapaciteit verder op te drijven. Op dit moment voeren de laboratoria zowat 3.000 à 4.000 tests per dag uit, maar dat aantal wordt in de loop van volgende week nog opgeschaald. Bedoeling is om uiteindelijk zeker 10.000 tests per dag uit te voeren.

In de loop van volgende week komt ook een nieuwe sneltest op de markt die vooral in ziekenhuizen gebruikt moet worden om de besmette van de niet-besmette patiënten te onderscheiden. Volgens De Backer heeft het op dit moment nog geen zin om iedereen te testen op het virus, en is het beter om mensen na de piek te testen op immuniteit. Dat soort testen is goedkoper en sneller, klonk het.

Lees ook: Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)
209 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick Guns

  Toch had de regering die aankoop moeten doen,zeker in deze situatie waar dringendheid prioritair is. De transactie kan altijd achteraf van rechtswege aangevochten worden.

 • Patricia Den tuysscher

  Inderdaad. Als het contract goed was afgesloten had leveranciers geen poot om op te staan. Vraag mij af waarvoor die allemaal gestudeerd hebben, en hoe ze allemaal aan hun diploma zijn geraakt.

 • Denise Wiesner

  Hoe moet ik gaan werken als er niet genoeg mondmasker zijn ik speel met mijn eigen leven ik werk in de zorg zorg aub voor genoeg materiaal of ik kan niet meer gaan werken

 • Hugo De Leew

  Welke politieker moet hier weer wat aan verdienen, in het corruptste land ter wereld,

 • Peter Hegge

  Tegen dat de Belgische beleidsmakers snappen hoe je een aankoop doet zetten ze in China 2 ziekenhuizen recht en hebben dan de tijd om de Italianen te gaan helpen.