Besparingen bij woonzorgcentra gaan gewoon door, sp.a en Groen willen dat Beke ingrijpt: “Dit is slag in gezicht van mensen in de frontlinie”

Joel Hoylaerts/Photo News
Oppositiepartijen sp.a en Groen zijn er niet over te spreken dat de besparingen bij de woonzorgcentra gewoon doorgaan zoals voorzien in het regeerakkoord. Ze vragen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om die ongedaan te maken.

De Standaard meldt vrijdag dat het Agentschap Zorg en Gezondheid de bestuurders van de woonzorgcentra een bericht heeft gezonden waarin gemeld wordt dat er rekening gehouden wordt "met de besparingen in het kader van het regeerakkoord 2019-2024".

‘Beke moet weigeren’

Sp.a is niet te spreken over het nieuws dat woonzorgcentra in volle uitbraak van de tweede golf van het coronavirus de boodschap krijgen dat de aangekondigde besparingen wel degelijk doorgaan.

"Dit is een slag in het gezicht van al de mensen die al maanden in de frontlinie staan en de komende weken en maanden wellicht weer vol aan de bak moeten om levens te redden. Als Wouter Beke zichzelf nog enigszins serieus neemt als minister van Welzijn, weigert hij de aangekondigde besparingen in Welzijn door te voeren. Zo niet, is het voor ons duidelijk dat zijn eigen post als minister hem meer waard is dan het verdedigen van de welzijnssector en alle helden van de zorg", vindt Vlaams parlementslid Hannes Anaf.

Photo News

‘Corona en de overheid knijpen de woonzorgcentra uit’

Ook Groen wil dat de besparingen in de woonzorgcentra per direct worden teruggedraaid. Elk woonzorgcentrum krijgt een halve euro minder per bewoner, hoewel Welzijnsminister Beke investeerde in de ouderenzorg. "Wat zijn investeringen netto waard als er tegelijk bespaard wordt? Corona en de overheid knijpen de woonzorgcentra uit", stelt Björn Rzoska.

Dat ze gisteren de boodschap kregen dat er verder wordt bespaard op hun budget, kan je aan geen zinnig mens uitgelegd krijgen. Deze sector staat op omvallen

Björn Rzoska (Groen)

Het schrappen van werkingsmiddelen voor woonzorgcentra was voor Groen sowieso een doorn in het oog. "De druk vóór corona was al immens. De afgelopen maanden rekenden we op de loyaliteit en de professionaliteit van de woonzorgcentra. Dat ze gisteren de boodschap kregen dat er verder wordt bespaard op hun budget, kan je aan geen zinnig mens uitgelegd krijgen. Deze sector staat op omvallen. De getuigenissen in de coronacommissie lieten niets aan de verbeelding over", vindt Rzoska, die de coronacommissie voorzit.

‘Vestzak-broekzakoperatie’

Dat minister Beke in de sector investeert, ruikt voor Rzoska naar een soort van een vestzak-broekzakoperatie. "Welzijnsminister Beke kan niet aan de ene kant snoeien in de middelen om langs de andere kant te investeren. Dat is creatief zijn op kap van de medewerkers uit de woonzorgcentra. Een welzijnsminister die bespaart in zorgkundigen in coronatijden, die trouwens zijn hele corona-aanpak maar niet op orde krijgt, roept veel vragen op," voegt Rzoska eraan toe.

Lees ook:

Beke: “We waren voorbereid op een virus, maar niet op dit virus”

“Stervende vrouw al in lijkzak gelegd voor ze dood was”: 45 getuigenissen schetsen ijzingwekkend beeld van corona in woonzorgcentra (+)

ONZE OPINIE. Neen, ons land is niet langer in goede handen (+)

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Kaya

  Bij de laatste verkiezingen drong BDW aan op bezuinigingen in de sociale zekerheid. Het regeerakkoord dat de partijen afspraken, voorzien daarin. De Vlamingen hebben voor de bezuinigingen gekozen. Als minister moet Beke het regeerakkoord uitvoeren, zijnde de wil van de bevolking. Hij kan op zijn eentje niet meer investeren zonder toestemming van de grootste partijen, hier de NVA. Mensen moeten nu niet klagen voor zaken die ze zelf kozen.

 • Jo Bosman

  Beke de schuld geven van deze besparingen is echt wel een stap te ver. Het is voornamelijk het NVA die hiervoor verantwoordelijk is en die ook de Vlaamse regering leid . Beke kan niet anders dan het beleid die door het nva bepaald word uitvoeren. De meesten hier schieten dus op de verkeerde persoon .

 • Marcel Willems

  Men moet Beke niet de schuld geven van alles .Waar zitten de andere leden van de Vlaamse regering die die besparingen opgelegd hebben aan Beke.De MP Jambon id de hoofd verantwoordelijke ,hij heeft die besparingen echt verplicht als prijs voor deelname aan zijn regering

 • Jos Nijs

  @nema: inderdaad ! de bezuinigingen komen niet van Beke maar van NVA en diezelfde NVA verhindert nu dat ze opgeheven worden (toch langs de vlaamse kant, federaal gewoon omdat er geen regering is om ze op te heffen) en Beke kan ervoor opdraaien.Politiek een ideaal scenario..

 • jean-pierre Vermyle

  iets wat ik niet begrijp,is dat velen gans hun leven gewerkt hebben,de meesten zorgen dat hun kinderen zelf een eigen huis hebben,ze hebben dus een deel van hun centen aan hen gegeven,en op het einde van de rit ,is het de belastingbetaler die moet leggen in de wooncentra.men moet ook eens een studie maken over de kosten ,baten .ik ken er die er heel rijk geworden zijn.