Besmette personen geven gemiddeld slechts één contact door: “Daarom moeten we ook app gebruiken, met bluetooth kan je niet liegen”

Herman Goossens.
VTM Nieuws Herman Goossens.
Sinds vorige week zijn de contactonderzoekers aan de slag. Ze bellen iedereen die besmet is op om te vragen met wie ze recent afgesproken hebben. De verwachting was dat mensen vier à vijf namen zouden geven, maar ze geven er gemiddeld slechts één. Of soms zelfs helemaal niemand. Op die manier heeft het systeem natuurlijk geen zin. Microbioloog Herman Goossens pleit daarom in het VTM Nieuws om toch ook een app te gebruiken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vermoed wordt dat mensen schroom hebben om open kaart te spelen, maar dat is volgens viroloog Steven Van Gucht nergens voor nodig. “Dit gebeurt volledig anoniem. Mensen gaan ook nooit berispt of bestraft worden als ze te veel contacten gehad zouden hebben.”

Ook Goossens stelt zich vragen bij het bijzonder lage aantal. We zitten natuurlijk nog in een belangrijke mate van ‘social distancing’, maar is een app dan niet betrouwbaarder? Met bluetooth kan je niet liegen.”

“Er duiken kinderziekten op”
Om dat systeem te doen werken, moet 60 à 70 procent van de bevolking die app gaan gebruiken. “Het zou sowieso een tweede manier zijn om contacten te gaan traceren”, stelt Goossens. “Wat men nu doet, zal niet voldoende zijn. We moeten vol inzetten op ‘contacttracing’ om een volgende lockdown te vermijden. Andere landen hebben hetzelfde probleem, er duiken overal kinderziekten op. Maar dit systeem zou binnen enkele weken toch helemaal op punt moeten staan.”

“Geschrokken van de cijfers”
Over de heropening van de scholen toont Goossens zich wel heel tevreden. Hij verwees daarbij naar de resultaten van een enquête van jeugdwelzijnswerk. “Van die cijfers ben ik geschrokken. Zo’n 66 procent van de kinderen heeft geen computer, 60 procent heeft geen tuin, 81% heeft moeilijkheden met preteaching en het huiswerk. Nog eens 55 procent zegt dat hun ouders mentale problemen hebben, de helft van de kinderen is gedurende twee maanden niet buiten gekomen. Dat moet vreselijk geweest zijn.”

“Ik vind dat dat te weinig aan bod gekomen is in de media. Het is een schrijnende situatie. Ik zou de scholen sowieso open gelaten hebben, maar dat is nu eenmaal de beslissing die genomen werd.”

Lees ook: Race naar coronavaccin woedt volop, met opbod aan goed nieuws: “Iedereen gevaccineerd en klaar is Kees? Nee, zo zal het niet zijn” (+)
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Van de Velde

  Hij zou ,,sowieso" alle scholen hebben opengehouden. Een paar artikels verder, Frankrijk sluit weer scholen nadat er een opflakkering gaande is in het aantal besmettingen. Het zal met onze virologen nooit jackpot worden, nooit zullen ze op één lijn staan.

 • john van biesen

  Wat zeggen ze net op het vtm nieuws ? Dat de teller van de telefoongesprekken soms op nul staat ? Nie moeilijk . Ze hebben er ambtenaren opgezet . Ze gaan die mensen nu plots eens laten werken , ofwat ?

 • Laurent Van den Bossche

  Controleert maar eerst eens de uitgaven en inkomsten van de regering, steekt dien app waar de zon nie schijnt!

 • Luc Van Bogaert

  Er zijn nog bijzonder weinig mensen die met apps en met bluetooth kunnen werken in België. in vergelijking met oosterse landen, zoals Korea of China, zijn wij nog heel ver ten achter op gebied van gebruik van de smartphone, waar dat vrijwel algemeen is.

 • Emi De graeve

  Het staat nergens in de wet dat we dat een smartphone moeten hebben.