Besmette diepvriesgroenten eisten al negen levens in Europa: Belgische fabriek volledig stilgelegd in Hongarije

Beeld ter illustratie.
BELGA Beeld ter illustratie.
De afgelopen drie jaar zijn in verschillende Europese landen negen doden gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Het bedrijf hamert erop dat dat niet per se betekent dat er ook een medische link is tussen de twee stammen. "Dat moet nog verder onderzocht worden", zegt Dennis Duinslaeger van Greenyard. Ook het Europees voedselagentschap EFSA houdt het erop dat dezelfde stam ook werd aangetroffen in de Hongaarse fabriek.

EFSA communiceerde al op 3 juli over de doden door listeria, maar het was De Tijd die vanmiddag de link maakte met de terugroepacties die Greenyard de voorbije tien dagen lanceerde. Kort na de eerste berichten zakte het Greenyard-aandeel op de Brusselse beurs met 9,5 procent. In afwachting van communicatie van het bedrijf schortte beurswaakhond FSMA het aandeel op.

Op 29 juni werd Greenyard door de Hongaarse autoriteiten op de hoogte gebracht van de besmetting in zijn fabriek. EFSA kwam dus op 3 juli met zijn communicatie, en op 4 juli lanceerde het bedrijf ook zelf een terugroepactie en werden ook andere voorzorgsmaatregelen genomen, zoals de productie in Hongarije stopzetten. "Voedselveiligheid is onze hoogste prioriteit", aldus Duinslaeger.

Impact

Greenyard bekijkt nu wat de impact is voor de productie en de financiën, maar de focus ligt vooral op een "efficiënte en duidelijke terugroeping". De vestiging in Hongarije levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro.

Greenyard verwacht dat uit alle ondernomen acties kosten zullen voortvloeien, bijvoorbeeld kosten van de terugroepactie en productverlies. "Greenyard is verzekerd wat betreft recall-kosten en mogelijke productaansprakelijkheid onder zijn verzekeringspolis.

Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek. In België vielen geen doden, wel in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Terugroepactie

Greenyard heeft vandaag achttien producten met diepgevroren erwten, gebroken bonen of pastinaak teruggeroepen. Deze producten werden in de Hongaarse fabriek geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. De diepvriesproducten worden in ons land in een groot aantal verkooppunten verkocht, waaronder Colruyt en Delhaize. De terugroeping geldt voor alle producten die de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij zijn.

Van het merk Pinguin gaat het om de producten erwten extra fijn, erwten zeer fijn, erwten fijn, erwten middelfijn, gebroken bonen, erwten zeer fijn en jonge wortelen, 10 gemengde soepgroenten, minestrone, zomergroenten en fitmix. Van D'Lis wordt de paëlla met zeevruchten en kip teruggeroepen. Bij het merk Delhaize gaat het om extra fijne erwten en jonge wortelen, en een groentemix voor tomatensoep. Daarnaast worden ook nog de nasi goreng en bami goreng van Everyday en de mix paysanne en bio erwten van Boni teruggeroepen.

De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten, en de afgelopen weken werden al enkele terugroepacties gelanceerd. 

Onderzoek

Volgens het Europees voedselagentschap EFSA wordt nu nog nagegaan hoe de besmettingen in de Hongaarse fabriek konden gebeuren. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht.

Nog volgens EFSA is het risico voor de bevolking verkleind door de terugroepacties, maar het wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. "Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren." Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.

Voeding waarin de listeriabacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden. 
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Meuris

  Elke diepvriesgroente wordt toch meer dan twee minuten gekookt en dan moet die bacterie toch dood zijn, Wat hebben die besmette personen dan gedaan?

 • Mohamed Kabbal

  @frankie vercauteren de consument wil wel betalen voor fatsoenlijk voedsel, de consument is het beu de hoge prijzen die door tussenpersonen worden aangerekend en de boer of landbouwer verdiend weinig terwijl hij al het werk doet maar zij lopen met de hoge winsten door enerzijds chantages aan de landbouwsector en anderzijds woekerprijzen te hanteren. Ik wil best mijn groenten en fruit direct bij de boer kopen.

 • louis pippers

  uitwijken naar armoede landen en dan besmetting en terug naar België

 • Walter De Vuyst

  Wat mogen we nog allemaal verwachten na het zoveelste voedselschandaal ? Na een levering rot Belgisch vlees aan Rusland , de wanpraktijken in de slachthuizen van Tielt en Izegem , nu Greenyard . Corrupte Vlaamse werkgevers laten zich snel verleiden tot gemakkelijk geldgewin en nemen het niet zo nauw wat betreft de voedselkwaliteit en de arbeidsomstandigheden . Als de kassa maar rinkelt .

 • Remus Bogaert

  Een Belgische firma in Hongarije ? Ik zou graag hebben dat mijn groenten uit Belgiê kwamen ... is dat zo raar ?