Besloten Facebookgroep van 16.000 artsen: “Laat zo snel mogelijk fysiek contact tussen kinderen toe”

Shutterstock
De ‘Covid-19 groep voor artsen’, een besloten Facebookgroep van meer dan 16.000 artsen uit alle medische disciplines, roept op om het fysiek contact tussen kinderen zo snel mogelijk opnieuw toe te laten. Kinderen mogen volgens de artsen opnieuw "gewoon" spelen met elkaar: thuis, op school, in speeltuinen en op publiek domein. 

De artsen zien goede redenen om voor kinderen een aparte ‘gedragscode’ op te stellen, waardoor zij als enigen wel dichter dan 1,5 meter bij elkaar mogen komen. Fysiek contact met leeftijdsgenootjes bevordert de ontwikkeling en verlaagt stress bij kinderen. De artsen waarschuwen dat met name bij jonge kinderen en bij kinderen in kwetsbare situaties de negatieve gevolgen van een langdurig gebrek aan stimulerende contacten binnen en buiten de school bijzonder groot zijn.

De dokters pleiten ervoor om in de resterende weken van het schooljaar alle leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs weer naar school te laten komen, zonder dat zij altijd op meer dan 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. "Het versoepelen van deze regel zal de opdracht voor leerkrachten en schooldirecties een stuk haalbaarder maken", luidt het.

"De noden en risico's van kinderen zijn anders dan die van volwassenen. Wij vragen dat er bij elke volgende stap in de exitstrategie expliciet nagedacht en gecommuniceerd wordt over wat er verandert voor kinderen en jongeren", besluiten de artsen.

Lees ook: Belgische warboel maakt coronacrisis nog zwaarder: drie lessen die we kunnen trekken uit de ‘coronapapers’ (+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Spandel

  Tja, op gebied van 'experts' is er een duidelijk verschil tussen 'experts'. In de media is een stoet te zien van 'experts', 'wetenschappers', 'wetenschapsexperts' enz. Volgens mij zijn artsen de enige 'ervaren' experts die wéten waar ze over praten zónder nutteloos paniek te zaaien.

 • Calimera Smith

  Wat zijn de overheden toch blij dat iedereen zo bang is...wat gaan ze ons binnenkort nog allemaal kunnen laten doen? Een regime zoals in China...is dat wat iedereen wil? Er zullen nog veel virussen komen en als we steriel gaan leven zullen we nergens nog resistent tegen zijn...integendeel!

 • Elke Celis

  Nóg een groepje dat zijn regels zal dicteren. Niemand weet nog wàt er van te maken, behalve dat de scholen weer kunnen draaien zonder al te veel aanpassingen, die ze net omwille van eerder "advies" allemaal moesten uitvoeren! Wat blijft er nog over van de duidelijke regels die op vastgelegde tijdstippen werden meegedeeld?! Wie moet nu nog weten wiens advies te volgen? Nieuws gelezen vandaag? Onze besmettingsgraad is weer omhoog, maar geen zorgen, ge moogt terug naar zee...

 • Joeri Vissers

  Dit is gewoon logica. Ondertussen weten we dat het virus nauwelijks kinderen aansteekt, dat de enkele kinderen die het oplopen meestal geen of verwaarloosbare symptomen hebben èn dat de kans dat zij het doorgeven ook minimaal is. In Nederland en andere landen waar speeltuinen open bleven en geen sprake was van social distancing onderling voor kinderen, zijn geen opnames van kinderen opgetekend en doet de 'curve' het beter dan bij ons. Dus dringend scholen en speeltuinen open!

 • Siemen Melotte

  Mentaal welzijn is voor mij een stuk belangrijker. Kinderen moeten spelen met elkaar. En al wie zijn kinderen niet naar school wil sturen ga je gang. Houd ze lekker thuis.