Beslissing statiegeld niet op agenda morgen: ook N-VA wil afvalplan wél bespreken

Photo News
Net als coalitiepartner Open Vld vindt ook N-VA dat het afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) morgen wél moet besproken worden op de 'superministerraad' van de Vlaamse regering. "Dit moet morgen zeker besproken worden", zo zei N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans in De Ochtend op Radio 1.

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering morgen geen beslissing neemt over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, waarvan het statiegeld op blikjes en pet-flessen een onderdeel is, staat niet op de agenda van de laatste ministerraad van de regering voor het zomerreces. Het dossier zou 'niet rijp' zijn om te beslissen, klinkt het bij CD&V.

Coalitiepartners Open Vld en N-VA betreuren dat het dossier niet op de agenda staat. Gisteren liet Open Vld-viceminister-president Bart Tommelein al verstaan dat het dossier volgens hem wél op de ministerraad zou moeten staan. Zijn N-VA-collega Liesbeth Homans deelt die mening. "Dit moet mee besproken worden met al de rest", zo zei Homans in De Ochtend.

Ook andere bronnen binnen N-VA vinden dat het dossier morgen aan bod moet komen. "Voor ons is de bestrijding van (plastic)afval zo belangrijk dat we uitstel niet verantwoord vinden", klinkt het daar. Ook gisteren was uit N-VA-hoek al te horen dat een ambitieus akkoord over het afvalplan best haalbaar zou zijn, maar dan zonder invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

Vermindering politieke mandaten

Homans blikte in het radio-interview ook terug op een aantal van haar andere bevoegdheden zoals Armoedebestrijding en Binnenlandse Aangelegenheden. Wat dat laatste betreft, verwees de N-VA-politica naar de afslanking van de provincies. Die afslanking zorgt voor een forse vermindering van het aantal mandaten. "Heel veel mensen praten over het verminderen van politieke mandaten, maar ik heb het gedaan", aldus Homans.

De N-VA-minister erkent wel dat ze de provincies liever volledig had afgeschaft, maar dat de afslanking paste in de gemaakte afspraken van het regeerakkoord. Maar dat verandert niets aan het standpunt van haar partij. "Als de N-VA in 2019 opnieuw mee aan tafel zit, zal de volledige afschaffing van de provincies in het regeerakkoord moeten komen", klinkt het.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Nog rap wat fiksen ( pluimen van de gewone mensen) voor het verlof ,typisch nva . Dan vlug in verlof naar het Zuiden om niks meer te horen en hopen dat wij het zullen vergeten . Niet met mij hoor Liesbethje . De mandaten partij zal wel weer geld willen.

 • eric maier

  De uitvoering ervan is te duur voor de zelfstandigen. Zet daarnaast het feit dat talrijke gemeentebesturen veel vuilbakken hebben weggehaald van het straatbeeld, dus ja...waar kan je heen mat dat afval van een blikje etc... het is zoiets als klagen over de luchtkwaliteit, en tegelijk massas's bomen omkappen en niks in de plaats.

 • anna Vandenberg

  Hoe komt er dat blikjes en plastiekflessen overal rondslingeren, omdat de mensen van het schone schijn wereldje die daar gooien. Iedereen weet dat zoiets niet kan en als iemand betrappen zware boetes, wie frisdrank of flessen alcohol kan kopen kan ook een vuilniszak betalen, en sluikafval zijn meestal de mensen die te gierig zijn om het containerpark te betalen. De festival generatie vindt het nu al normaal dat ze afval achterlaten, waarschijnlijk de toekomstige klagers en zagers.

 • Gino Denil

  De N-VA is tegen statiegeld. Maar wil waarschijnlijk wel naar een afvalplan waarmee extra geld uit onze zakken gehaald kan worden.

 • jos duriau

  Zulke zaken zouden toch federaal moeten beslist worden maar ja dan heeft de overbodige Vlaamse regering blijkbaar niets te doen.