Beschonken jongeren slaan dakloze dood in Brussel, maar moeten niet naar gevangenis

Deze beelden verspreidde de politie na de feiten.
Federale Politie Deze beelden verspreidde de politie na de feiten.
Drie jonge mannen die in december 2014 een dakloze zo hard toetakelden dat de man het niet overleefde, hebben van de correctionele rechtbank in Brussel straffen met uitstel gekregen. Zolang ze geen nieuw misdrijf plegen, moeten ze dus niet naar de gevangenis.

Op 6 december 2014 omstreeks 5 uur keerden drie beschonken jongens - zonder reden - zich gewelddadig tegen een dakloze aan het Star Casino in de Anspachlaan in het centrum van Brussel. Het slachtoffer, een 32-jarige man van Conogolese oorsprong, overleed op 10 december aan de opgelopen zware hersenletsels. 

De feiten werden gefilmd door bewakingscamera's. Daags na het overlijden van het slachtoffer verspreidde de politie op basis van de beelden een opsporingsbericht en foto's van de verdachten. De 25-jarigen Gaëtano R. en Yassine B., en Gil V.E. (22) gaven zich daarop aan bij de politie van Halle. 

Hof van assisen

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partij voerden aan dat de feiten moesten herzien worden in doodslag en vroegen het dossier daarom door te verwijzen naar het hof van assisen van Brussel. De rechtbank volgde die these niet en oordeelde dat de feiten vrijwillige slagen en verwondingen betroffen, met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden. Volgens de rechters waren de feiten van een zeldzame gewelddadigheid en getuigen ze van de ontketening van de beklaagden, maar de intentie doodslag is onvoldoende bewezen.

Gaëtano R. en Yassine B. werden veroordeeld tot 48 maanden cel met uitstel, Gil V.E. werd veroordeeld tot 40 maanden met uitstel. Hiervoor hield de rechtbank onder meer rekening met het blanco strafblad voor de ene, hun spijt en jeugdige leeftijd. 
390 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yssej Sakab

  Als het niet om een congolese dakloze ging ben ik er 100% van overtuigd dat het een heeeeeel ander verhaal was! Dikke dikke schande en zeer spijtig

 • Ben Strubbe

  Een schande. Dus dronken zijn is eigenlijk een verzachtende omstandigheid. Een paar dagen terug werd een agent veroordeeld omdat hij een armklem toepaste op een échte, gekende, crimineel. Hij was dronken en verzette zich tegen zijn arrestatie. Wat is gerechtigheid nog waard !?

 • Lutgard Crombez

  Doe zo verder rechters en het einde van een rechtsstaat is in 't zicht! Wie kan er zich nog veilig voelen in een verpauperd land als er geen sprake meer is van recht?

 • Rita Vanhemel

  Dikke schande!!

 • Thierry Maenhaut

  Had het om een gegoede burger geweest ipv een dakloze was de strafmaat zeker anders geweest.