Beschonken bestuurder doneert 750 euro aan Fonds Emilie Leus en krijgt straffen met uitstel

Politierechter Peter Vandamme.
Benny Proot Politierechter Peter Vandamme.
De Bruggeling (45) die vorige maand een opmerkelijk voorstel kreeg van de Brugse politierechter Peter Vandamme, heeft daadwerkelijk een donatie van 750 euro gedaan aan het Fonds Emilie Leus. Hij woonde ook een lezing bij van de vader van Emilie Leus in een Brugse school.  Vandamme veroordeelde de Bruggeling vandaag tot 1.200 euro boete, volledig met uitstel, en een maand rijverbod, waarvan de helft met uitstel.

"Je spijt klinkt oprecht. Bewijs het door geld te storten aan het Fonds Emilie Leus en kom volgende maand terug." Die opmerkelijke boodschap gaf de Brugse politierechter Peter Vandamme op 7 maart een beschonken chauffeur nadat die zich uitvoerig excuseerde voor een positieve controle. 1,54 promille, zoveel had de 44-jarige Bruggeling die op 29 augustus vorig jaar tegen de lamp liep bij een controle in het West-Vlaamse Varsenare.

"Wakkergeschud"

In het proces-verbaal stond bovendien dat de man die huiswaarts reed na een etentje ook nog geprobeerd had de controle te omzeilen door rechtsomkeer te maken zodra hij de politie opmerkte. "Ik heb me zeker niet willen keren", zei de man die nog een blanco strafblad had. "Sinds die dag ben ik nooit meer onder invloed achter het stuur gekropen. Alcohol in het verkeer kan niet en ik besef nu echt wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Die controle heeft mij echt wakkergeschud." Het vurige pleidooi miste zijn effect niet.

"Je klinkt oprecht en als je een donatie doet aan het Fonds Emilie Leus (een vzw die zich inzet voor verkeersslachtoffers red.), hou ik daar volgende maand rekening mee", zei Vandamme, die achteraf zijn opmerkelijk voorstel motiveerde. "Tijdens het keren had deze man een zwakke weggebruiker kunnen raken. Dit incident deed me terugdenken aan het spijtige ongeval waarbij in 2009 drie jonge fietsers in Oosterzele (waaronder Emilie Leus red.) omkwamen. Omdat hij zeer eerlijk overkwam doe ik dit, maar verwacht  dit zeker niet elke week."

Vanmorgen bleek de man - die zijn advocaat stuurde - te zijn ingegaan op de vraag van Vandamme. "Hij toonde schuldinzicht: niet alleen door woorden, maar ook met daden", stelde de politierechter. "Hij heeft begrepen dat hij fout heeft gehandeld en mij overtuigd dat hij zich in de toekomst niet zal laten verleiden het nog eens te doen." Hij veroordeelde de Bruggeling tot 1.200 euro boete, volledig met uitstel, en een maand rijverbod, waarvan de helft met uitstel. Dat rijverbod zal hij niet meer moeten uitzitten aangezien de man na de overtreding al 15 dagen zijn rijbewijs kwijt was.

Klassenjustitie

In de nasleep van het voorstel kwam de kritiek dat de rechter voor "dronken bestuurders" aan "klassenjustitie" deed. In het vonnis werd fijntjes gewezen op het feit dat de beklaagde terechtstond voor rijden onder invloed, niet voor dronken sturen. Daarnaast merkt de politierechter op dat hij een onderscheid maakt tussen de "klasse" van burgers die na een eenmalige misstap schuldinzicht tonen en de "klasse" van burgers die veroordelingen blijven opstapelen. "Die blijven helaas al te dikwijls door een bijzonder krakkemikkige strafuitvoering de facto straffeloos."

Ten slotte wees de politierechter erop dat zijn bestraffing op geen enkele manier "buiten de wet om" is. Zo is de straf zelfs zwaarder dan het minimum, aangezien een rijverbod in deze zaak niet verplicht was.