Beruchte 'Scarface'-bende onthoofd

Een bendelid dat veel weg heeft van Tony Montana (Al Pacino) in 'Scarface' aan het werk in een tankstation.
UNKNOWN Een bendelid dat veel weg heeft van Tony Montana (Al Pacino) in 'Scarface' aan het werk in een tankstation.
De Scarface-bende is op sterven na dood. Het gerecht en de politie van Dendermonde en Brussel hebben vier vooraanstaande leden van de bende in de boeien geslagen. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig. Twee zijn naar Marokko gevlucht; van een derde ontbreekt elk spoor. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Volgens de politie heeft de Scarface-bende - ze kreeg haar naam omdat een van de leden bij een van de overvallen van de bende gekleed ging zoals Al Pacino in de film 'Scarface' - meer dan 80 misdrijven op haar actief. Die gingen van overvallen op shops van benzinestations over hold-ups op postkantoren en carjackings tot raids op koeriers die waardebons transporteren.
 
Kortingsbonnen
De overval die de Scarface-bende de das omdeed, gebeurde op 18 april in Zellik. Twee mannen in een BMW M5 reden de vrachtwagen van een koerier klem op de Brusselse Ring. In een straat in Jette laadden ze 150.000 kortingsbonnen van Delhaize ter waarde van 750.000 euro over in hun wagen en scheurden weg. De kortingsbonnen verlinkten echter een eerste verdachte, een zekere Jeriri. Hij probeerde de bonnen alsnog te verzilveren, maar ze waren al ontwaard.

Gsm in gevangenis
Hij praatte daarna zonder het te beseffen enkele handlangers aan de galg. In de gevangenis kon hij immers een gsm bemachtigen waarmee hij met zijn kompanen contact opnam. De politie lag op de loer om hen te identificeren. Volgens sommige speurders speelde de Scarface-bende eerder dit jaar ook een rol in twee spectaculaire overvallen op geldtransporten in Nederland. Daarbij werden twee mensen neergeschoten.

Maaltijdcheques
Er zijn voorlopig geen bewijzen dat de "Scarface-bende" betrokken was bij een overval in Lebbeke waarbij 200.000 euro aan maaltijdcheques werd buitgemaakt. Dat zegt het parket van Dendermonde. De bende wordt momenteel verdacht van vijf gewapende overvallen in februari en maart in Zaventem, Zulte, Waver en Machelen en twee mislukte overvallen in Lede en Walhain. Die feiten zijn met een gestolen BMW M5 gepleegd, volgens het parket "een centraal gegeven in het onderzoek."

Inbraken
Bovendien wordt de bende verdacht van 13 inbraken in januari en februari in onder meer Brugge, Damme, Oostkamp, Veurne, Merelbeke, Nazareth, Gavere, Aalst, Lede en Geldenaken en negen mislukte inbraken. Die feiten werden met een gestolen VW Golf gepleegd, die in brand werd gestoken in Waregem. Een poging om met een gestolen Iveco op 25 februari een bankautomaat uit een muur te trekken in Waterloo, mislukte. De buit bedroeg voornamelijk gestolen geldsommen, computers, waardebonnen, sigaretten en de drie voertuigen.

Nederland
"Er wordt onderzocht of er links zijn met gewelddadige overvallen in Nederland, maar op dit ogenblik kan dit niet bevestigd worden", aldus een woordvoerder. "Tevens kan meegegeven worden dat er momenteel geen elementen zijn waaruit zou blijken dat de bende ook betrokken zou zijn bij de overval te Lebbeke, waarbij sodexo-maaltijdcheques ter waarde van 200.000 euro buitgemaakt werden." (belga/odbs/tma)