Bertrand Sassoye en drie kompanen niet vervolgd voor terrorisme

Voormalig CCC-kopstuk Bertrand Sassoye.
BELGA Voormalig CCC-kopstuk Bertrand Sassoye.
De Brusselse raadkamer heeft vanochtend oud-CCC-kopstuk en drie anderen buiten vervolging gesteld voor terrorisme. De vier werden er door het federaal parket van verdacht deel te nemen aan de activiteiten van een terroristische groep, maar de raadkamer ziet daar geen aanwijzingen voor. Het viertal is wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor poging tot valsheid in geschrifte.

De terroristische groepering waarover het gaat is niet de linkse internationale beweging Secours Rouge, waar de vier lid van zijn, maar de Italiaanse Partito Comunista Politico-Militare (PCPM). Die werd in de herfst van 2004 opgericht in Italië en een twintigtal van haar leden werd in februari 2007 opgepakt omdat het Italiaanse gerecht vermoedde dat ze aanslagen voorbereidden tegen hooggeplaatste figuren.

Bij een huiszoeking bij een van de verdachten stootten de speurders op pasfoto's van Sassoye, ex-gangster Hormans, RTBF-journaliste Fayoumi en de Libanees Abdallah. Daarop waren post-its met een aantal antropometrische gegevens van de vier, geschreven in het handschrift van Sassoye. Toen de kranten Le Soir en La Libre Belgique berichtten over het Italiaanse onderzoek en mogelijke linken met Belgische verdachten, startte het federaal parket een onderzoek.

Dat onderzoek bracht naast de pasfoto's nog twee flarden van gesprekken aan het licht waarin de Italiaanse verdachten het hadden over "mensen uit het Noorden" en "Fiamminghi". Sassoye en de drie anderen werden vervolgens op 5 juni 2008 met veel machtsvertoon gearresteerd, maar kwamen na enkele weken al vrij.

De Brusselse raadkamer heeft nu beslist dat er te weinig aanwijzingen zijn om de vier te vervolgen voor terrorisme. "De raadkamer oordeelt dat de loutere sympathie voor een organisatie waarvan één van de takken zich met de gewapende strijd zou bezighouden, niet voldoende is om iemand te vervolgen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering", zegt meester Alexis Deswaef, de advocaat van Constant Hormans. "Dit is een overwinning voor het recht op vrije meningsuiting en een fikse nederlaag voor het federaal parket. Een dossier dat ettelijke kartonnen mappen besloeg, is teruggebracht tot enkele velletjes papier."

De vier moeten zich voor de correctionele rechtbank wel verantwoorden voor poging tot valsheid in geschrifte en Sassoye voor het bezit van een toestel dat gsm-communicatie kan verstoren. Het federaal parket heeft wel 15 dagen tijd om in beroep te gaan.