Bert Anciaux (sp.a): "Al jaren aandacht voor ethisch beleggen"

Bert Anciaux: "Als je voor 200 miljoen belegt, dan bestaat altijd de kans dat er problemen zijn."
BELGA Bert Anciaux: "Als je voor 200 miljoen belegt, dan bestaat altijd de kans dat er problemen zijn."
De Senaat is al jaren bezig met alle beleggingen ethisch te maken, op basis van een uitsluitingslijst die internationaal als norm wordt gehanteerd. Dat verzekert sp.a-senator Bert Anciaux, die er vraagtekens bij plaatst dat de groenen nu dit dossier publiek aankaarten. "We zijn hier al jaren mee bezig. Hier nu mee naar buiten komen, is niet proper", zei Anciaux in De Ochtend op Radio 1.

"Als er onethisch wordt belegd - wat ik niet uitsluit - dan moet het worden aangepakt", aldus Anciaux. "Als je voor 200 miljoen belegt, dan bestaat altijd de kans dat er problemen zijn."

De Vlaamse socialist benadrukt dat er al jaren werk wordt gemaakt van het ethischer maken van de beleggingen. "Het zou kunnen dat één van de tientallen beleggingen ook belegt in een korf van 500 bedrijven waarvan sommige problematisch zijn", licht Anciaux toe. "Die moeten er uit."

Elisabeth Meuleman (Groen) spreekt dat laatste tegen. Volgens haar is sprake van verschillende korven waarin telkens "heel wat" bedrijven zitten die dubieus zijn.

Anciaux had er hoorbaar bedenkingen bij dat Groen met het dossier uitpakt. "Ik vind het vreemd dat Groen niets op de raad van bestuur zegt. Groen is nog nooit op de raad van bestuur geweest. We zijn hier al jaren mee bezig", liet de sp.a'er horen. Meuleman nuanceerde nog dat haar partij één fractie vormt met Ecolo en dat de vertegenwoordiger van haar Franstalige zusterpartij de zaak daar tweemaal heeft aangekaart.