Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten begrijpt niet dat regering artsenquota verhoogt

Illustratiebeeld
ANP XTRA Illustratiebeeld
Het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS) begrijpt niet dat de Vlaamse regering het aantal studenten dat toegelaten wordt tot de studies geneeskunde, buiten de federale quota om, verhoogt van 929 tot 1.276 artsen. 

Volgend academiejaar kunnen er aan de Vlaamse universiteiten 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde starten aan een opleiding. Dat zijn er meer dan voorzien in de federaal bepaalde quota. Die quota voorzien slechts 929 kandidaat-artsen en 136 kandidaat-tandartsen.

Het vastleggen van subquota, of quota per specialisme, op Vlaams niveau moet volgens het VBS een antwoord bieden op de tekorten. Daarbij moeten de (sub)quota eveneens rekening houden met het overaanbod in sommige disciplines. "De politiek van de Franse Gemeenschap met een overaanbod aan artsen tegenover de federale quota heeft de tekorten in bepaalde disciplines helemaal niet kunnen wegwerken. Integendeel, de tekorten aan huisartsen, urgentieartsen, geriaters en jeugd- en kinderpsychiaters zijn er nog groter dan in Vlaanderen", luidt het.

Dit bewijst volgens de beroepsvereniging dat de politiek van de Franse Gemeenschap geen oplossing biedt indien men het subquotum per discipline niet correct kan invullen. "Dit toont ook aan dat het aantal specialisten dat wordt opgeleid niet wordt ingegeven door de behoeften van de bevolking, maar bepaald wordt door de behoefte aan assistenten om de werking van de universitaire en niet-universitaire diensten in de ziekenhuizen te garanderen."

Men kan zich vragen stellen over de werkelijke motivatie om de federale quota naast zich neer te leggen en het beleid van de Franse Gemeenschap, dat de tekorten alleen maar groter maakt, te ondersteunen

Het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS)

Het VBS dringt erop aan om de federale quota te respecteren, zoals ook gevraagd door de decanen van de faculteiten geneeskunde en de verenigingen van assistenten. "Er bestaat dus een ruime consensus om aan de Vlaamse regering te vragen terug te komen op haar beslissing. Men kan zich vragen stellen over de werkelijke motivatie om de federale quota naast zich neer te leggen en het beleid van de Franse Gemeenschap, dat de tekorten alleen maar groter maakt, te ondersteunen.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Meestal moet je nu ook online een afspraak maken. En dat doe je dan best 10 dagen voor je ziek wordt. Want die eerste anderhalve week is meestal volzet.

 • raf peeters

  Een noodzaak ,ja ook artsen werken alleen nog op afspraak,je kan best maar ziek worden tussen 09.00 en 10.00u of van 17.00 en 18.30u voor de rest vergeet het.Door de weinige uren moeten er gewoon bijkomen.

 • Calinda Struyf

  Waar blijft deze onzin uit de artsenverenigingen vandaan komen? Het lijkt mij dat ze aan protectionisme aan het doen zijn... Het aantal artsen / tandartsen kan gerust x2 of x3

 • leo foulon

  maak eens een afspraak bij specialist , soms 2 tot 3 maanden wachten voor je binnen kunt

 • Etienne Callebout

  Als de Waalse regering de regels aan hun laars lappen waarom moet de Vlaamse regering zich dan er aanhouden .artsen zullen er altijd te kort zijn waarom een quota aanhouden .