Beroepshof handhaaft straffen in corruptiezaak Aarschot

Het Brusselse hof van beroep heeft het vonnis dat de Leuvense correctionele rechtbank in juni vorig jaar had uitgesproken in de fraudezaak bij het Aarschotse stadsbestuur nagenoeg volledig bevestigd. Ex-burgemeester Willy Schellens blijft gestraft met 12 maanden met uitstel en de huidige CD&V-schepenen Herman Pelgrims en Els Vinckx met respectievelijk 18 en 2 maanden met uitstel.

Wat met schepenambt?
Schellens stelde zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 geen kandidaat meer en verliet de politiek. Vraag is of Herman Pelgrims en Els Vinckx nog schepen zullen blijven. Beiden maakten na hun veroordeling in juni vorig jaar een afspraak met de CD&V-top dat zij hun schepenmandaat zouden neerleggen als ze ook in beroep veroordeeld werden. Pelgrims is bevoegd voor onderwijs en cultuur, Vinckx voor welzijn en jeugd.

Aanbestedingen
In deze zaak stonden in totaal 22 personen terecht voor onregelmatigheden bij diverse aanbestedingen. Naast Schellens en drie CD&V-schepenen ging het om 5 stadsambtenaren, vier werknemers van de NV Sita Recycling Services en diverse lokale aannemers. Enkele onder hen moesten zich verantwoorden voor omkoping. Het zwaarste dossier betrof de toewijzing in 2000 van een afvalbeheerscontract.

Stripteasebar
Schellens werd veroordeeld wegens verstoring van de vrijheid van opbod bij de toewijzing van dit afvalcontract. Hij gaf Sita een frauduleus voordeel ten opzichte van concurrenten. Dat het bedrijf Schellens en co een bezoek aan stripteasebar en een reis naar Valencia betaalde, bestempelde de rechter als omkoping. Toenmalig milieuschepen Vinckx werd verweten de rol van Sita geheim te houden voor raadsleden. Pelgrims maakte zich schuldig aan persoonlijke verrijking bij aanbestedingen en opzetten van fictieve offertes.

Vrijspraak kleinere garnalen
De straffen van de voornaamste beklaagden werden nu door het hof van beroep bevestigd. Enkel twee kleinere garnalen kregen dit keer, in tegenstelling tot het vonnis in eerste aanleg, de vrijspraak. Het gaat om de organisator van de reis naar Valencia en een werknemer van de NV Sita Reycling Services. Of ex-burgemeester Willy Schellens beroep aantekent bij Cassatie is volgens zijn raadsman Bart Vantongelen nog niet beslist. (belga/eb)