Beroepsfotografen: "Tuymans overtreedt norm van goed fatsoen"

Schilder Luc Tuymans
PHOTO_NEWS Schilder Luc Tuymans
De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen (NVBF) pikt het niet dat schilder Luc Tuymans een foto van Katrijn Van Giel heeft gekopieerd in verf zonder haar toestemming. "Tuymans heeft de norm van het goed fatsoen overtreden", vindt bestuurder Jos Verhoogen.

De Standaard drukte donderdag het schilderij van Luc Tuymans, 'A Belgian politician', af samen met de bewuste foto van Katrijn Van Giel waarop politicus Jean-Marie Dedecker staat afgebeeld.

Van Giel wist niet op voorhand dat Tuymans' schilderij was gebaseerd op Van Giels foto. "Hij had het toch minstens kunnen signaleren", liet Van Giel optekenen in de krant.

Erkenning
De NVBF haalt het incident aan om meer erkenning te vragen voor beroepsfotografen. "Dat een persfotograaf reageert als zijn werk wordt gebruikt, is niet vanzelfsprekend. Maar zou Tuymans het erbij laten als ik een foto van een van zijn schilderijen trek en daarna afdruk op fotopapier? Ik denk het niet", klinkt het bij Verhoogen.

De beroepsfotografen pleiten er dan ook voor dat de kunstenaars eerst overleggen met de fotografen alvorens ze aan de slag gaan. "We mogen niet afglijden naar de middeleeuwen waar de wet van de sterkste gold. Dit is misbruik van het creatief talent van de fotograaf en daar mogen we niet te licht over gaan", besluit Verhoogen.