Beroep van politieman minder aantrekkelijk na aanslagen

belga
Na een toename van het aantal inschrijvingen voor de opleiding van aspirant-inspecteur bij de politie, zijn de cijfers sinds vorig jaar aan het dalen. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag. Jongeren voelen zich minder aangetrokken tot het beroep van politieman, dat wordt gezien als zwaar en riskant.

Het aantal inschrijvingen voor de opleiding van aspirant-inspecteur lag in 2015 op 1.568 en op 1.578 in 2016. Na de aanslagen in Brussel en Parijs was dat nog maar 1.383 in 2017 en 1.393 in 2018, zo blijkt uit cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken. 

"We merken dit al twee jaar", zegt Eddy Quaino van ACOD Politie. "En op het niveau van de geïntegreerde politie - men kan ons niet vertellen waarom - verlaten politiemannen het korps." Volgens Quaino moesten tijdens de eerste twee jaren van deze regering '1.400 mensen worden aangenomen per jaar'. "Maar het plafonneerde op 800."

Recent nog werden 83 aanwervingen aangekondigd om het tekort aan federale wegpolitie op te vangen. "Onvoldoende", aldus Quaino. "Het is niet meer gegarandeerd dat er een kandidaat is voor elke open post", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon daarover.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Lees hier veel gebrek aan respect, inderdaad moet er respect zijn maar dan langs BEIDE zijden, en het zijn zeker niet altijd de burger die onrespectvol zijn, voor het minste in alle beleefdheid afgeblaft worden door Politie is ook niet prettig.

 • Gino Denil

  Werken voor de overheid wordt steeds minder aantrekkelijk. Het statuut wordt helemaal ondergraven. op bepaalde domeinen wordt er helemaal niet meer benoemd. Men moet steeds langer werken. Je contractuele afspraken zijn niets meer waard. De huidige regering pleegt contractbreuk. En partijen in de oppositie als de s.pa willen dat nog eens overdoen, maar dan met terug werkende kracht als ze aan de macht komen.

 • Frans Cuvé

  Neen, niet door de aanslagen....eerder door het feit dat ze agenten bij alles met de vinger wijzen. Waarom was er indertijd voor de Rijkswacht wel respect?....omdat de politiek daar niets over te zeggen had. En die durfden wel doorkloppen. Agenten nu willen dit ook best doen, maar zijn nadien direct hun job kwijt. Ik heb hoog respect voor de agenten, ondankbare job!

 • Chris Fabel

  Kiezen voor een loopbaan met volcontinu-dienst (weekends inbegrepen) waarbij je fysiek gevaar loopt en vooral NUL KOMMA NUL RESPECT van overheid, gerecht en bevolking krijgt lijkt mij niet zo aantrekkelijk meer voor de jeugd.

 • Wim Aerts

  Nog maar gezwegen over het feit dat er sinds 2001 geen loonschaal aanpassingen geweest zijn en dat er momenteel nog steeds geen deftige pensioenregeling is.