Beroep tegen uitwijzing twee Soedanezen

Archiefbeeld: het Maximiliaanpark in Brussel.
belga Archiefbeeld: het Maximiliaanpark in Brussel.
De uitwijzing van twee Soedanezen vandaag is niet doorgegaan, omdat er beroep werd aangetekend. Over dat beroep is nog geen beslissing genomen. Dat heeft de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Belga bevestigd.

Eerder had Selma Benkhelifa, advocaat van Progress Lawyers Network, verklaard dat de uitwijzing op het laatste nippertje was opgeschort door de Raad voor Vreemdelingenbewtwistingen.

De Liga voor Mensenrechten, Jesuit Refugee Service, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar Franstalige zusterorganisatie Ciré hadden opgeroepen om de Soedanezen niet uit te wijzen, omdat ze martelingen en zelfs de doodstraf riskeren, als ze in Soedan aankomen.

"Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben nationale autoriteiten de plicht om uit eigen beweging alle informatie die onder hun aandacht wordt gebracht, te beoordelen vooraleer een beslissing te nemen over een uitwijzing", stelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "De Belgische Staat heeft dus de verplichting om rekening te houden met de algemene situatie in Soedan. Tal van beschikbare getuigenissen in internationale rapporten geven aan dat het gevaar voor terugkerende Soedanezen reëel is."
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Geel

    We zullen bij de volgende verkiezingen laten zien of we achter deze NGO's (Nutteloze Geldverspillende Organisatie) staan of achter de Heer Francken die er alles aan doet om ons land leefbaar en veilig te houden. Ik verwacht een monsterscore voor de staatssecretaris spijt voor wie het benijdt.

  • Frans Peeters

    Francken probeert tenminste maar geen probleem als al die ofganisaties de verantwoordelijk en kosten op zich nemen dat kunnen ze allemaal hier blijven, wij Belgen zullen wel elders naar toe gaan.