Beroep afgewezen: Servisch gezin in gesloten centrum wordt gerepatrieerd

Photo News
Het beroep van het Servische gezin dat in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel opgesloten zit, is afgewezen. Het gezin kan en zal worden gerepatrieerd, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Het gaat om een gezin uit Servië met vier kinderen. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. Twee keer werden ze in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar telkens namen ze de benen.

De opvang van uitgeprocedeerde gezinnen in een afgesloten deel van de site in Steenokkerzeel is sinds begin augustus mogelijk. Er kunnen tot vier gezinnen opgevangen worden. Ze kunnen er tot een maand opgesloten blijven terwijl de overheid de terugkeer naar hun land van herkomst voorbereidt.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft zopas een uitspraak gedaan in het dossier. De Raad volgt de Dienst Vreemdelingenzaken en heeft de vraag tot schorsing verworpen, aldus Francken. 

De beroepsprocedure van het Servische gezin bij de RVV was er een van 'uiterst dringende noodzakelijkheid' of UDN, een kortgedingprocedure, verduidelijkt het kabinet-Francken. De procedure werkte schorsend: zolang het beroep niet verworpen was, mocht het betrokken gezin niet gerepatrieerd worden. Nu kan de repatriëring dus wel doorgaan. Komt het nog tot een procedure ten gronde - wat dan in eerste instantie bij de RVV moet gebeuren - werkt die niet langer opschortend.

Omwille van veiligheids- en organisatorische redenen kan het kabinet-Francken niet communiceren over de datum van repatriëring. Het is in elk geval zo dat het gezin wettelijk gezien maximaal een maand in het gesloten centrum mag verblijven. Het Servische gezin kwam er vorige week dinsdag aan.
182 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mouch van der woude

  Nog altijd veel rechts in Vlaanderen....domdomdom

 • alain schils

  Een peuter van 6 jaar gaat nu asiel aanvragen. De show most go on. Die peuter zet de hele de EU voor schut en weet überhaupt niet waar het over gaat. Advocaten, NGO's en ander tuig maken gebruik van een kind om hun gelijk te halen. Dit is gewoon walgelijk maar er is wel geld aan te verdienen. Aan de gevolgen denken ze niet. Ik weet ook niet wat de ideale oplossing zou zijn maar als de onbekwame rechters, de EU-leden en die snullen gelijk geeft, is het einde niet in zicht.

 • Paul Philippaerts

  Wat een trammelant om 6 personen het land uit te krijgen. Nog 60.000 te gaan, zonder de misdadigers te tellen die uit andere eu naar hier komen om hunne stiel uit te oefenen, en die hier dan ook van harte welkom zijn.

 • Roy Cooks

  Toen hier gisteren werd gemeld dat het gezin van die crimineel zou gerepatrieerd worden schreef ik "Eerst zien en dan geloven zei Thomas'". Ze worden dus NIET uitgezet en ik had weeral eens gelijk. Voor Francken moet het nu moeilijk stappen zijn met zijn broek op zijn enkels.

 • johan vankeirs

  Ondertussen en door voortdurende procedures is er weeral een kink in de kabel en mag er niet uitgewezen worden.Dat heeft een naam: Dweilen met de kraan open.Ze trekken het tot in het belachelijke of misschien tot na de verkiezingen.