Bernard Wesphael vraagt vrijlating als gewone burger

BELGA
Bernard Wesphael, die verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, vraagt zijn voorlopige vrijlating aan de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) als gewone burger en niet langer als Waals parlementslid. "We maken er geen argument van", zegt zijn advocaat Tom Bauwens. De beslissing van de KI over de aanhouding wordt deze namiddag verwacht.

Bernard Wesphael en zijn echtgenote verbleven op donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo kreeg het koppel ruzie, waarna het tot een kort handgemeen kwam. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging tekende beroep aan tegen die beslissing. Wesphael, nu bij de Mouvement de Gauche, kon niet opkomen bij de verkiezingen van zondag en is niet langer lid van het Waals parlement. Voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling vragen zijn advocaten Tom Bauwens en Jean-Philippe Mayence dinsdag opnieuw de vrijlating onder voorwaarden.

Onschendbaarheid
De kamer van inbeschuldigingstelling wees al enkele keren het verzoek tot voorlopige invrijheidsstelling af. De advocaten van Wesphael tekenden daartegen ook cassatieberoep aan, maar het Hof van Cassatie oordeelde dat er geen redenen zijn om het arrest van de KI te verbreken. Het Hof van Cassatie stelde eerder ook al dat de toenmalige parlementaire onschendbaarheid van Wesphael niet gold.

De verdediging wil niet inspelen op het feit dat Wesphael niet langer lid is van het Waals parlement. "We maken er geen argument van. Volgens mij moest hij altijd al als een gewone burger beschouwd worden", zegt advocaat Tom Bauwens. Over de argumenten voor de vrijlating onder voorwaarden, geeft de verdediging geen commentaar.