Berkenstuifmeelseizoen officieel gestart

Getty Images
De voorbije dagen zijn de berkenstuifmeelconcentraties in de lucht toegenomen. Allergiesymptomen ervaren kan dus, maar zijn niet te verwarren met een verkoudheid, griep of Covid-19. Dat zegt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

Een allergie veroorzaakt geen koorts en spierpijn. Je kan wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid. Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld vijf weken. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur. Voor allergieën is er geen incubatietijd.

Eén op tien Belgen heeft last

Minstens één op de tien mensen in België heeft naar schatting last van allergische klachten bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenstuifmeel. In die periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen, zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op luchtweginfecties niet te verhogen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christel Bastiaens

    Zit hier ook met tranende ogen niezen en af en toe hoest en een prikkelende keel . Alle jaren hetzelfde .