Beringse vrederechter jarenlang gestalkt

Het Hasseltse justitiepaleis.
BELGA Het Hasseltse justitiepaleis.
Een 56-jarige uit Leopoldsburg moet op 15 oktober aanwezig zijn in de Hasseltse correctionele rechtbank om zich te verantwoorden wegens stalking van de vrederechter in Beringen. De openbare aanklager vroeg 10 maanden cel met eventueel probatie-maatregelen.

Meester Jan Swennen, die zich namens de vrederechter burgerlijke partij stelde, vond het aangewezen dat de man persoonlijk in de zittingszaal zou verschijnen, want een maand geleden liet hij verstek gaan.

Wapens

Omwille van een beslissing van de vrederechter in 2008 werd de man uit zijn huis gezet. Later nam de federale gerechtelijke politie van Hasselt wapens bij de man in beslag. "Hij beschouwt die wapens als zijn kindjes, maar hij meende verkeerdelijk dat de inbeslagname te maken had met de uithuiszetting. Sindsdien begon hij de vrederechter te stalken. Hij ging zelfs post vatten aan haar woning om foto's van het huis te trekken. Toen hij ook foto's van de kinderen begon te maken, was dat voor de rechter de druppel die de emmer deed overlopen", aldus de Hasseltse procureur.

Dreigbrieven

De vrederechter stelde zich burgerlijke partij voor 1 symbolische euro. In 2009 was de man al eens tot een celstraf van een half jaar met uitstel veroordeeld, maar het probatie-uitstel werd herroepen, omdat de man bezig bleef met zijn stalkingpraktijken. De voorwaardelijke celstraf werd toen omgezet naar een effectieve gevangenisstraf. Naast het trekken van foto's van de woning schreef hij indertijd dreigbrieven en stuurde hij sms'en naar de partner van de rechter.