Beringse schepen Koçak dient klacht in tegen Joods Actueel

Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel
UNKNOWN Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel
De Beringse sp.a-schepen Selahattin Koçak heeft klacht neergelegd wegens laster en eerroof tegen het maandblad Joods Actueel en zijn hoofdredacteur Michael Freilich. Die had Koçak beschuldigd van antisemitisme en negationisme op basis van een interview dat de schepen van Turkse origine gaf in P-Magazine.

In het interview met P-Magazine stelde de schepen, die bekend werd door zijn deelname aan 'De Slimste Mens', dat de moslimgemeenschap wel eens beter geïntegreerd zou kunnen zijn dan de chassidische Joden. Hiervoor haalde hij argumenten aan als het Joodse verbod op de evolutieleer in hun scholen, het weren van naakte figuren in leerboeken en het in stand houden van eigen rechtbanken. Hij noemde Freilich verder potentieel gevaarlijker dan Abu Imran, de spilfiguur achter het moslimextremistische Sharia4Belgium.
 
Negationisme
Deze uitspraken zijn Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, in het verkeerde keelgat geschoten. In zijn publicatie beschuldigt hij Koçak van antisemitisme en zelfs negationisme. Hij doet dit onder meer omdat Koçak de vergelijking tussen de Holocaust en de massamoorden in Gaza zou hebben gemaakt.
 
"Als elke kritiek op Israël gepareerd wordt met de beschuldiging van antisemitisme en negationisme, gaat dat voor mij te ver", zegt Koçak. "Op die manier het debat doodslaan, is goedkoop en gevaarlijk. Ik ervaar dit als laag en kwetsend, vooral omdat ik net op het terrein van de dialoog en het aansporen tot verdraagzaamheid mijn sporen heb verdiend." Koçak vindt dat de zware beschuldigingen hem zodanig schaden dat een rechter er uitspraak over moet doen.

Freilich verbaasd
Freilich reageert onthutst op de klacht. "Dat is de wereld op zijn kop", zegt hij. "Hij noemt mij gevaarlijker dan Abu Imran en dan beschuldigt hij mij van laster. Wij hebben hem overigens geen antisemiet of negationist genoemd in ons artikel. Ik nodig iedereen uit om het artikel te lezen op onze website. Misschien is mijnheer Koçak, met zijn Turkse afkomst, niet goed in begrijpend lezen, maar dat staat er niet."
 
Volgens Freilich hebben juristen Koçaks uitspraken gewoon afgetoetst en die als strijdig met de negationismewetgeving gekwalificeerd. Hij begrijpt niet waarom Koçak klacht neerlegt. "Misschien uit politieke overwegingen? Het is in elk geval een politiek mandataris onwaardig", besluit Freilich. (belga/lb/sam)