Bereik van openbare omroep VRT daalt zowel via radio als tv

De openbare omroep boekte vorig jaar een winst van 64 miljoen euro.
Photo News De openbare omroep boekte vorig jaar een winst van 64 miljoen euro.
Het dagelijks bereik van de VRT via haar radio- en tv-zenders is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Belga kon inkijken. Het aantal surfers op de VRT-websites ging wel de hoogte in. De openbare omroep boekte vorig jaar een winst van 64 miljoen euro.

De VRT bereikte in 2017 dagelijks 2.964.195 luisteraars via haar radiokanalen. Een jaar eerder was dat nog 3.097.754. De televisiezenders bereikten dagelijks 2.755.523 kijkers, tegenover 2.770.761 in 2016. Het aantal surfers ging wel fors de hoogte in, van 918.254 tot 1.070.174.

Het marktaandeel van de radiozenders daalde van 64,1 procent tot 63,7 procent. Radio 2 ging erop vooruit, maar alle andere radiozenders van de VRT zagen hun aandeel dalen. De waardering van de netten blijft wel goed. Het marktaandeel van de tv-zenders liep terug van 39,3 procent tot 37,1 procent. Vooral Eén verloor marktaandeel. 12,3 procent van de programma's werd vorig jaar uitgesteld bekeken.

De VRT haalt wel nog steeds de bereikcijfers die zijn opgelegd in de beheersovereenkomst. De omroep moet volgens de beheersovereenkomst 85 procent van de totale bevolking in Vlaanderen bereiken. Dat doel werd in 2017 ruimschoots gehaald. De VRT bereikte 89,5 procent van de mannen en 89,2 procent van de vrouwen. Van de nieuwe Vlamingen wordt 83,1 procent bereikt. 71 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in de VRT.

Winst: 64 miljoen euro

Wat de financiële resultaten betreft boekte de VRT een winst van 64 miljoen euro, waarvan 59 miljoen door de verkoop van het gebouw. De omroep wijst er in haar jaarverslag op dat, door het opgelegde besparingstraject, de werkingsmiddelen niet werden geïndexeerd. Voor de personeelskosten werd een bovengrens opgelegd. Het personeelsbestand daalde van 2.116 voltijds equivalenten in 2016 tot 2.107 in 2017. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Janssens

  VRT nieuws is niet objectief en links gericht,volg het nieuws op VTM dat wel correct is.

 • walter declercq

  Hier in zuiden van oostvlaanderen zeer slecht digitaal signaal ! Wanneer gaat men daar iets aan doen? We betalen toch ook belastingen. Er staat nochtans een mast in La Houppe die enkel dab uitzendt.

 • Marleen Sauvillers

  Ik kijk nog raar of zelden naar de vrt het nieuws op vtm is veel eerlijker voor het buitenland s nieuws kijk ik naar Nederland

 • Gilbert Vermeersch

  Ze hebben het wat moeilijk met neutraliteit , objectiviteit.. Het wordt zelfs vervelend..

 • Marie Vandam

  T ja wat wil je constant die zever van vluchtelingen op hun zender!! T is wijd net reclame ervoor de mensen worden dat moe breng nieuws over onze mensen en de regio.s niet altijd over dezelfde rode zever !!