Beperkt aantal problemen met computers, voorzitter overslaapt zich in Heule

BELGA
U kan sinds vanochtend 8u naar uw plaatselijk stembureau om uw stem uit te brengen voor de moeder aller verkiezingen. Al kwam de stembusgang niet overal even vlot op gang. Technici zijn zondagochtend opgeroepen voor 180 interventies in stembureaus, op meer dan 27.000 elektronische stemmachines. 75 procent van de problemen was omstreeks 9 uur opgelost. In Heule had de voorzitter van een stembureau zich dan weer overslapen. Gevolg: om 9.30 uur kon nog niemand zijn stem uitbrengen.

In totaal kiezen zo'n 7,8 miljoen Belgen vandaag hun parlementsleden voor het regionale, federale en Europese niveau in een van de 10.915 stemkantoren, verdeeld over 209 kieskantons.

Wie met potlood stemt, kan tot 14u in het stemkantoor terecht. Stembureaus waar elektronisch gestemd kan worden zijn open tot 16u. Technici zijn zondagochtend opgeroepen voor 180 interventies in stembureaus, op meer dan 27.000 elektronische stemmachines. 75 procent van de problemen was omstreeks 9 uur opgelost, zo meldt de FOD Binnenlandse Zaken op haar verkiezingssite. Er zijn 500 technici stand-by om interventies uit te voeren.

Overslapen
De langste wachtrij stond echter aan stembureau 42 in Heule. Daar had de voorzitter zich overslapen en kon er om 09.30 uur nog altijd niet gestemd worden.

Het is de eerste keer sinds 1999 dat de regionale, federale en Europese verkiezingen samenvallen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er geen Senaat verkozen.