Benzine tanken weer goedkoper

VTM NIEUWS
Benzine tanken wordt vanaf morgen opnieuw wat goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Een liter benzine 95 (E10) mag vanaf donderdag nog maximaal 1,1420 euro per liter kosten, een daling met 4 eurocent. Volgens de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco) gaat het om het laagste peil sinds januari 2009. De maximumprijs van benzine 98 (E5) zakt met 3,6 eurocent tot 1,2210 euro per liter.

De brandstofprijzen zijn al langer aan het dalen. De coronacrisis ligt daarbij aan de basis. Doordat het economische leven en de luchtvaart stilvallen, is er onder meer minder vraag naar olie. Daarnaast zijn Saoedi-Arabië en Rusland in conflict over de productie.

Volgens Brafco is de maximumprijs van benzine sinds 1 januari nu al met ongeveer een kwart gedaald. Voor benzine 95 gaat het om een daling met 37,2 eurocent per liter, ofwel 24,6 procent. Benzine 98 nam met 38,1 eurocent af, wat neerkomt op een daling met 23,8 procent. Aan de pomp is de benzineprijs op een aantal plaatsen al onder de magische grens van 1 euro gezakt. Dat is onder meer het geval in Sint-Niklaas en in Beveren.

Ook de maximumprijs van diesel kelderde sinds het begin van het jaar al met 29,2 eurocent of 18,5 procent. Net als die van lpg: min 23,8 eurocent, wat neerkomt op een daling met 41,5 procent.

Ondertussen zitten de tankstationuitbaters met de handen in het haar: de verkoop keldert omdat het (woon-werk)verkeer drastisch in teruggevallen wegens de coronacrisis. “Voor de pomphouders is het dramatisch aan het worden”, zegt Johan Mattart van Brafco. “Bij sommige stations gaat het om een daling van de volumes met 60 tot 80 procent.” Volgens Mattart speelt een aantal tankstations ook met het idee om hun shops te sluiten.

Brafco heeft aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) overigens gevraagd om de omschakeling naar bezine van “zomerkwaliteit” later te doen ingaan. Normaal moeten tankstations vanaf 1 mei benzine met een lagere dampspanning verkopen, maar ze stellen de verandering liever uit tot 1 juni. “De pomphouders zitten nu nog met te grote voorraden om 1 mei te halen”, aldus Mattart. Volgens hem heeft Brafco van Marghem ook het signaal gekregen dat de regering daartoe bereid is.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Davy Damen

  Als de prijs eens in de goede richting gaat maken ze er ineens een heel circus van

 • walter Bogaerts

  @ jean paul Hoomaerrt lees je wel ? Ook de maximumprijs van diesel kelderde sinds het begin van het jaar al met 29,2 eurocent of 18,5 procent

 • Frans Peeters

  Een blij maken met een dode mus, als er nu eens gesproken word over vermindering voertuig belasting of verzekering die zich nu stinkend rijk maken want er gebeuren (gelukkig) ook geen ongevallen

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  Correctie : je mag wel buiten om te tanken.

 • Jef Pauwels

  Nog goedkoper is de auto laten staan. Dat kost niets.