Benjamin Dalle wil senaatszetel niet, Steven Vanackere neemt zijn plaats in

Steven Vanackere, tijdens de vorige legislatuur nog in de Kamer.
BELGA Steven Vanackere, tijdens de vorige legislatuur nog in de Kamer.
CD&V'er Benjamin Dalle past voor een mandaat als gecoöpteerd senator, hoewel die post hem binnen de partij was toegezegd. Voorzitter Wouter Beke zal de algemene vergadering van zijn partij daarom voorstellen ex-minister Steven Vanackere naar de Hoge Vergadering te sturen.

Dalle is momenteel kabinetschef bij federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten. Een functie die onverenigbaar is met een parlementair mandaat. Dalle zegt net daarom te verzaken aan een Senaatszitje. "Zeker met het njet van cdH is er niet meteen uitzicht op het einde van lopende zaken, dus ik verwacht nu nog enkele weken of maanden kabinetschef te blijven", verantwoordt hij die beslissing zelf.

Of Dalle misschien ook geen zicht kreeg op een ministerpost, bijvoorbeeld als de vereiste Brusselaar in de Vlaamse regering? "Wouter doet nooit dergelijke beloftes", klinkt het bij de partij. En ook Dalle zelf ontkent. "Ik kan heel formeel stellen dat ik zelf verzaakt heb aan de zetel", onderstreept hij. "De partij heeft mij ook op geen enkele manier onder druk gezet."

Nu Dalle bedankt, zet de normale procedure binnen CD&V zich voort. De algemene vergadering moet iemand aanduiden en spontane kandidaturen zijn mogelijk. Voorzitter Wouter Beke is echter van plan Vanackere voor te stellen. De Brusselse ex-vicepremier greep op 25 mei naast een zitje in het Europese Parlement.