Benelux wil leveringsbeperkingen versoepelen

Door de beperkingen zijn producten in het buitenland vaak duurder of goedkoper.
photo_news Door de beperkingen zijn producten in het buitenland vaak duurder of goedkoper.
België, Nederland en Luxemburg vragen de Europese Commissie om de wetgeving rond zogenaamde territoriale leveringsbeperkingen te herbekijken. Leveranciers kunnen bepaalde belemmeringen opleggen aan detailhandelaars, waardoor die een product niet vrij kunnen aankopen in het land waar ze dat willen, en dat veroorzaakt soms grote prijsverschillen.

De Beneluxlanden buigen zich al langer over het probleem van de territoriale leveringsbeperkingen. Leveranciers verplichten handelaren daarmee om een product in een bepaald land aan te kopen, bijvoorbeeld door etikettering te voorzien die niet geschikt is voor andere landen. Die beperkingen veroorzaken hogere prijzen, een beperkter assortiment en lagere winstmarges, en zorgen ervoor dat bepaalde producten in buurlanden een pak duurder of goedkoper zijn. 

De drie landen hebben de Europese Commissie nu een gezamenlijke brief gestuurd om aandacht te vragen voor de problematiek. Concreet vragen ze de "effectiviteit van het bestaande wettelijke kader om discriminatie op grond van nationaliteit of verblijfplaats te voorkomen". In maart kondigde de Europese Commissie al aan dat ze een onderzoek start naar territoriale leveringsbeperkingen in de detailhandel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Vrij verkeer van goederen, diensten en personen was de belofte bij het creëren van de EU. Daar is niet veel van te merken. Het is enkel maar vrij verkeer van winsten.

  • Jef Heffens

    Het wordt dringend tijd dat veel meer regels gelijk worden gemaakt in gans Europa we zullen er als continent beter van worden.