Benelux-landen willen burgers samen raadplegen over zomer- of wintertijd

Premier Charles Michel met zijn Nederlandse evenknie Mark Rutte.
REUTERS Premier Charles Michel met zijn Nederlandse evenknie Mark Rutte.
België, Nederland en Luxemburg willen samen hun inwoners raadplegen over de switch tussen winter- of zomertijd en samen in dezelfde tijdzone blijven. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR) aan onze redactie.

Michel heeft daarover op de Europese top in het Oostenrijkse Salzburg een afspraak gemaakt met zijn collega's uit Nederland en Luxemburg, Mark Rutte en Xavier Bettel. Een datum is er nog niet, en het is ook nog niet duidelijk hoe de bevraging er concreet uit zal zien. Maar "het zou absurd zijn als we allemaal een andere keuze maken", zei de premier zaterdag al, waarbij hij overleg met beide landen aankondigde. 

Vandaag bevestigt Michel "dat er overleg wordt gestart" om tot een "vorm van raadpleging" te komen. De Benelux-landen zullen het initiatief nemen, en ook buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië betrekken. Maar voor er een standpunt wordt ingenomen, willen Michel, Rutte en Bettel dus "naar de bevolking luisteren". Experten gaan nu bekijken hoe er een raadpleging kan worden georganiseerd. 

In onze poll (zie onderaan), die al door meer dan 65.000 lezers is ingevuld, zegt alvast 59 procent van de deelnemers voorstander te zijn van permanent zomeruur. Premier Michel zelf houdt zich met een keuze voor "het gezond verstand" aan de oppervlakte.

De Europese Commissie wil al volgend jaar af van de jaarlijkse switch tussen winter- en zomertijd, maar het is elk land apart dat dan kan kiezen welke tijd de nieuwe standaard wordt. Of het ook effectief zover komt, valt overigens nog af te wachten. De lidstaten én het Europees parlement moeten nog akkoord gaan.

Lees ook: Iedereen wil winter- en zomertijd afschaffen, maar hoe zou dat er nu juist uitzien?
147 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Afschaffen! Gewoon één tijdzone en niet dat geknoei met de klok herzetten!

 • Donald Borremans

  en daarover gaan ze de bevolking bevragen (niet bindend, trouwens) alsof er echt niks belangrijker is ... maar daar vragen ze ons gedacht liever niet over !

 • Jan Van Rompaey

  Michel weet het toch hoe moeilijk het is om een land te besturen met 52 ministers en of staatsecretarissen. Spreek anders af met alle provincies, iedereen zijn uur. Dan pas zou alles vlot verlopen.

 • leo De Souter

  Een Belgische oplossing zou een half uur zijn, dan is iedereen tevreden!

 • Jean West

  Het kost hun niets en hun plaatsjes zijn niet in gevaar nu is er een referendum.