Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen: "Als men echt van goede wil is, dan is zaak binnen twee maanden opgelost"

David Van De Steen.
BELGA David Van De Steen.
David Van De Steen vertelde vandaag op Radio 2 dat hij ervan overtuigd is dat de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de twee maanden opgelost kan worden. Zeker nu er nog een extra getuigenis opdook van een man op zijn sterfbed. Volgens Van De Steen moeten de speurders gewoon alle beschikbare info die ze hebben, goed gebruiken. Van De Steen raakte zwaargewond en verloor zijn ouders en zusje.

De Bende van Nijvel was alomtegenwoordig in het nieuws in 2017. Dat had veel impact op het gezin van David, aangezien hij zelf ook slachtoffer is van de Bende. "Het was allesoverheersend in ons leven", zei hij daarover op Radio 2, "het zijn flashbacks, het is niet simpel om er nu zoveel jaren later nog altijd constant mee bezig te zijn".

Van De Steen heeft wel goede hoop voor 2018: "Als men echt van goede wil is, dan is de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de twee maanden opgelost." Volgens hem zou de nieuwe getuigenis van een negentiger op zijn sterfbed wel eens de doorslag kunnen geven. 

In die getuigenis vertelde een man dat hij destijds een loods verhuurde, die zou gediend hebben als safehouse voor de Bende van Nijvel. De huurder van die loods werd verdacht van een moord in het Brusselse. In 1987, tijdens het onderzoek naar die moord, kwamen speurders uit bij de loods en ontdekten ze dat het de schuilplaats van de Bende was. Bij de reconstructie van de moord, werd het hele dossier echter naar Charleroi verplaatst. Volgens Van De Steen is er dus met het dossier geknoeid. David gaf deze nieuwe informatie door aan de speurders, maar zegt dat "alles wat je afgeeft van tips op een zijspoor gezet wordt". Toch heeft hij hoop dat er deze keer een ontknoping zal volgen.

Verder komt in het najaar van 2018 ook een film uit over de Bende van Nijvel van Stijn Coninx 'Niet schieten'. Van De Steen zegt uit te kijken naar de komst van die film.
115 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris De Naeyer

  Ik en mijn ex-vrouw hebben dezelfde herkend als David heeft herkend. Tot TWEE maal toe een verklaring bij de toenmalige Rijkswacht afgelegd. Ze weten verdomd héél goed wie het was en wie er achter zat !

 • Ronny Billiauw

  De "Uziwachters" in Zuid Amerika

 • Danny Maenhaut

  Het is nu voor de derde keer dat ik dit op dit forum plaats : VDB ontvoering fake om alles af te leiden van : roze balletten, vleeshandel, daaraan gekoppeld hormonenmaffia,(moord op Van Noppen) zwart geld, Bende Haemers en andere feiten en bendes aan elkaar te linken, later ook de aanslagen van de CCC enz.... alles loopt in elkaar, maar men wil het niet zien !!!

 • rik lagrou

  men heeft dit na 30 jaar nog 10 jaar moet toch in media en zoveel die nooit opgelost word zelf geen huiszoeking bij betrapte dieven =vraag eens je gestolen goederen terug !!je zal wel zien! nooit

 • Fons Casteels

  En mijnheer Nols, wat die "extreem-rechtse piste" betreft. Kan u wat meer details geven over uw zogenaamde medeplichtigen aub? Gelooft u zélf dat iedereen bij de Rijkswacht, bij het parket, bij de politie-labo's, in de kantoren, allemaal "rechtse figuren" waren? Zou het niet kunnen dat er daar ook wat politiek benoemden bij waren - wat in Franstalig België betekent: PS? Ach, wat maakt het uit: u hebt weer kunnen schelden op rechts/extreem-rechts. De rest is bijzaak voor u hé.