Bende van Nijvel: 'De Reus' is ontmaskerd

Belga
Na 35 jaar is 'De Reus' van de gevreesde Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd. Volgens het gerecht gaat het om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en voormalig lid van elite-eenheid Groep Diane.

Een jaar geleden contacteerde een familielid van de Aalsterse C.B. de federale gerechtelijke politie over diens verleden bij de Bende van Nijvel. Die zaaide tussen 1982 en eind 1985 terreur met onder meer bloedige raids op grootwarenhuizen. Liefst 28 mensen kwamen daarbij om. "Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld", aldus het familielid. "Hij was 'De Reus' van de Bende van Nijvel." Kort na zijn bekentenis overleed de man. "Details over de raids waaraan hij had deelgenomen, had hij niet gegeven", klinkt het bij de speurders. "Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van 'De Reus'."

Zo bleek C.B. eind jaren zeventig lid geweest te zijn van de elite-eenheid Groep Diane, maar werd hij vlak voor de eerste overval van de Bende afgedankt en teruggestuurd naar de rijkswacht. Daarnaast ontdekten de speurders dat B. op de dagen van de bloedigste raids eind 1985 telkens verlof had én dat hij tussen het voorlaatste wapenfeit van de Bende en de laatste aanslag in Aalst een medische fiche indiende voor een voetblessure. "Dat zou verklaren waarom getuigen van de raid op de Delhaize in Aalst altijd vertelden dat 'De Reus' mankte", aldus een gerechtelijke bron. De speurders hopen nu via C.B. nog meer bendeleden te kunnen identificeren. "Misschien leven sommigen van hen nog", klinkt het.

De speurders hebben een doorbraak geforceerd in 's lands grootste gerechtelijk mysterie. Lees er vandaag alles over in onze weekendkrant of onze exclusieve pluszone voor abonnees. Proef nu 4 weken gratis.

Een terugblik op de lange lijst misdaden van de Bende van Nijvel, vindt u hier.

Voor een fotoreeks waarin de gruwelijke raids van de Bende in beeld worden gebracht, kan u hier terecht.

Belga
Photo News
Op vrijdag 27 september 1985 pleegde de bende een overval op de Delhaize in Overijse. Daarbij vielen vijf doden.
Belga Op vrijdag 27 september 1985 pleegde de bende een overval op de Delhaize in Overijse. Daarbij vielen vijf doden.
Overval in Aalst
Archief Overval in Aalst232 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ignace De Graeve

  Binnen enkele weken wordt dit potje terug gedekt, zonder gevolg !

 • Bert Hoover

  De man met het hoedje. En die verrees weer in maart 2016

 • Gijsbrecht Aalst

  Vluchtweg v.d. bende leidde altijd naar dezelfde VS luchtmachtbasis in Noord Frankrijk.. Man die de vluchtroutes plande wist in eerste instantie niet waartoe ze dienden . Dit wijst weer op gecompartimenteerde millitaire voorbereiding.

 • Peter Rousseeuw

  De gene die de daders zouden zijn zullen als ze in opdracht van de overheid handelde al lang zelf zijn om gebracht door de opdrachtgevers.

 • Cooks Roy

  Ze hebben jarenlang gedacht dat Jan Peumans de reus was....