Bende tapt tankwagens vol kerosine af van NAVO-pijpleiding

Luchtfoto van het gebied waar de bende de kerosine aftapte. De ondergrondse pijplijn ligt naast de spoorweg. Snelweg E42 is vlakbij.
Google Earth Luchtfoto van het gebied waar de bende de kerosine aftapte. De ondergrondse pijplijn ligt naast de spoorweg. Snelweg E42 is vlakbij.
Criminelen hebben twee jaar lang mogelijk miljoenen liters kerosine afgetapt uit een ondergrondse NAVO-pijpleiding. Door dit pijplijnennetwerk wordt de vliegtuigbrandstof gepompt om de West-Europese bases van de NAVO te bevoorraden. De professionele bende werkte vanuit het Henegouwse Basècles (Beloeil), meldt La Dernière Heure. De leidingen zijn in ons land in volle Koude Oorlog gebouwd, en zijn nog steeds operationeel.

De ondergrondse pijplijn ligt ter hoogte van Basècles deels in bosrijk gebied naast de spoorweg en het fietspad. Een anonieme getuige verklaarde aan de krant dat de bende een ingenieus boorsysteem van Amerikaanse makelij gebruikte. Ze konden een gat in de pijplijn boren en de kerosine opvangen in een eveneens ondergronds bassin, vanwaaruit een eigen aftapleiding vertrok. Die zou volgens La Dernière Heure zelfs onder de spoorlijn hebben gelopen. De leiding kwam uit bij een oude industriële site waar tankwagens klaarstonden. De trucks reden vandaar naar het vlakbij gelegen Blaton waar ze de E42-snelweg opgingen. Buurtbewoners hebben meerdere keren de vrachtwagens opgemerkt, maar legden nooit de link met de pijplijn.

Lekkage

De betrokken militaire diensten merkten het kerosineverlies snel op, maar dachten ten onrechte te maken te hebben met een lekkage. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de kerosine telkens verdween uit de pijplijn ter hoogte van een gebied tussen de straten ‘rue de Carme’ en de ‘rue de Condé’. De krant schrijft dat twee volle tankwagens in najaar 2019 op de snelweg door de politie zijn onderschept. Vermoedelijke bestemming was Oost-Europa. Het leidde tot een onbekend aantal arrestaties.

Hoe wisten de criminelen de ligging van de NAVO-pijpleidingen? Misschien na eenvoudig wat te surfen op internet. In 2015 stond op de website van Beprobel, de vereniging van de beroepsbrandweerofficieren van België, het leidingennetwerk open en bloot online. 

In de jaren tachtig, in pre-internettijden dus, was de locatie niet bepaald staatsgeheim, getuige de bomaanslagen van de CCC in december 1984. De extreemlinkse terreurgroep liet toen op één en dezelfde dag op vijf verschillende plaatsen de NAVO-pijpleiding ontploffen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van Wesemael

  Ongelooflijk is dit alles ligt overhoop door de onnoemelijke controles , voorleggen attesten die maar 6 maand geldig zijn (mobiliteit gent) Zo zijn er nog meer en hier loopt er rustig enkele miljoenen litters gewoon weg door Lekje... zakkevullerij op grote schaal meer niet

 • Ludwig Vanden Boer

  Als er bij mij uit de mazout citerne enkele tientallen liters wegsijpelen worden de grote middelen ingezet en wordt de sanering onbetaalbaar voor een werkende mens. Daar verdwijnen ganse vrachtwagenladingen en men gaat uit van een 'mogelijk' lek, van enkele miljoenen liters, zonder zich daar verder al te veel zorgen over te maken. Navo-brandstof is dus minder schadelijk voor het milieu dan privé-brandstof?

 • julien de meulder

  ze wisten dat er waarschijnlijk een lek was maar ze vonden het dan niet nodig om dit te controleren ? en wat ,moest het in de grond was gedrongen goed voor het milieu en wie moet er nu voor de kosten opdraaien ? waarschijnlijk de belasting betaler goe bezig

 • ann Van Damme

  Als de militairen dachten met een lekkage te maken te hebben, waarom losten ze dan dit probleem niet op? Ze lieten de kerosine dus maandenlang wegvloeien in de ondergrond...

 • oswald billiet

  Miljoenen liters? Werd dat niet opgemerkt? Wat moeten we dan van de Navo zelf geloven? Eigenlijk kun je daar niet om lachten, maar is het feit zelf beangstigend voor de mentaliteit die daar heerst. Wat dan als het om spionage gaat, Ook zo ?