Bende sjoemelt met briefjes van 20 en 50 euro: “Winkeliers, pas op voor geplakte biljetten”

ANP
In ons land is een bende actief die op een wel heel bizarre manier de boel oplicht met 20 en 50 euro biljetten. Met behendig knip- en plakwerk weten ze van 13 biljetten 14 briefjes te maken. De Belgische autoriteiten hebben de zaak in onderzoek.

Wie denkt dat het gaat om een 1 april grap is: dat is niet zo. De laatste maand zijn zo’n 150 valse biljetten van 20 en 50 euro opgedoken. De criminelen gaan met een schaar en plakband in de weer waarna ze van 13 biljetten 14 biljetten maken door telkens een klein reepje weg te halen. In het beste geval levert dat de oplichters een nieuw briefje van 20 of 50 euro op. 

Een schamele opbrengst voor zulk werk. ,”Het is nogal arbeidsintensief en het brengt weinig op’’, beaamt een zegsman van de Belgische tak van de internationale beveiligingsfirma G4S. Toch vond dit bedrijf, een van de grootste beveiligingsbedrijven wereldwijd, de oplichtingskwestie belangrijk genoeg om al zijn Belgische klanten per mail over te informeren. De Nationale Bank, is er inmiddels ook van op de hoogte. De politie houdt rekening met een georganiseerde bende en heeft een onderzoek ingesteld.

Het geval is: valsgelddetectors halen de valse biljetten er meestal niet uit. De reden is dat - ondanks al dat knip- en plakwerk - het om echte biljetstukken gaat. En de detectie-apparaten kijken niet naar de breedte. Hoe ze dan te herkennen? Door het geknip zijn ze iets korter dan ‘echte’ coupures. En: de serienummers op beide zijden van het biljet verschillen.

Een biljet van 20 euro
AFP Een biljet van 20 euro4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Inderdaad een oud trucje Lipstick ! Wederkerend fenomeen....

 • Said Sabaouni

  Voor mij is geen probleem ik heb thuis toch een salescan vlasgelddetector ik heb vorige jaar in Nederland gekocht. Voor andere mensen moeten opletten voor vlas geld.

 • Eddy Lipstick

  Oud trukske, valt alleen nogal hard op een biljet van allemaal aaneengeplakte reepjes!

 • Peter Buyck

  Als je het zo al presenteert is er iets niet in orde. Als je als handelaar vaak liever 14x50 euro in liquide geld hebt dan dat je een betaalterminal of overschrijving beschikbaar stelt...