Ben Weyts wil verbod op legkippen in (batterij)kooien in volgend Vlaams regeerakkoord

GAIA wil spijkerharde garanties

GAIA
Als het van Ben Weyts (N-VA) afhangt, wordt in het volgende regeerakkoord een verbod op het houden van legkippen in kooien opgenomen. Dat zei de Vlaamse minister van Dierenwelzijn vandaag in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaamse Parlement. Bij GAIA kan het statement van Weyts op veel bijval rekenen, maar de dierenrechtenorganisatie wil wel harde garanties.

“Een verbod op kooisystemen voor legkippen betekent dat miljoenen leghennen in Vlaanderen betere leefomstandigheden krijgen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 

1 A4-tje ruimte

“De klassieke batterijkooien zijn in de hele EU verboden sinds 2012", legt hij uit. “Maar de legkippen, die in Vlaanderen in de nog toegelaten, zogenaamde verrijkte kooien gehouden worden, beschikken over amper 1 A4-tje ruimte. Die dieren kunnen niet eens hun vleugels spreiden of uitslaan. Ik twijfel niet aan de goede intenties van de minister van Dierenwelzijn, maar we zullen minister Weyts en zijn partij zeker ten gepasten tijde aan zijn verklaring herinneren.”

“Geen dooie mus, aub”

GAIA wil ook spijkerharde garanties: “Indien een verbod echt in het volgende regeerakkoord zou staan, moet het er ook daadwerkelijk komen. “Met een dooie mus stellen we ons niet tevreden”, klinkt het. 

Het scenario van het verbod op chirurgische castratie van biggen is voor GAIA niet voor herhaling vatbaar. “Chirurgische castratie van biggen moest volgens het regeerakkoord verboden worden “vanaf 2018”, aldus de GAIA-voorzitter. “Maar bijna een jaar later is het akkoord op dit punt niet uitgevoerd en worden zo’n 4 miljoen biggen in Vlaanderen nog altijd gecastreerd.”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bea Swinkels

  Iets willen kan de N-VA goed, commentaar en kritiek geven nog beter, maar effectief iets doen ? Dat is altijd voor de volgende regering....

 • marcel mampaey

  Ben Weyts is een toffe gast maar als sommige mensen de nva maar kunnen beschadigen doet het onderwerp er niet toe. hij heeft al veel voor de dieren en de fietsers gedaan maar voor sommige is het nooit genoeg.

 • Rik Bogaert

  Kippen leggen eieren en verder niks. Wij dokken ganser dagen af voor al Weyts zijn onbenulligheden, en hij zorgt beter voor de dieren dan voor de mensen!

 • Tom Faes

  Waw ! Ben aan het woord, waw, geef hem zijn schup en laat hem gaven . Let op he hij beschermt ook zijn papegaaien .

 • Freddy De Vos

  Ben wil graag extra stemmen en komt daardoor dagelijks in het nieuws, met dezelfde artikelen.