Ben Weyts wil dierenwelzijnslabel voor vlees invoeren

Vlaanderen krijgt binnenkort een dierenwelzijnslabel, waarmee de consument kan zien hoe zijn lapje vlees gekweekt werd.
Thinkstock Vlaanderen krijgt binnenkort een dierenwelzijnslabel, waarmee de consument kan zien hoe zijn lapje vlees gekweekt werd.
Een label voor diervriendelijk vlees. In Nederland bestaat het al, maar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het nu ook in heel Vlaanderen invoeren. Ex-Boerenbond-topman Piet Vanthemsche moet het systeem de komende maanden uitwerken. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Wie geen plofkip, maar een normaal gekweekte hen op zijn bord wil, zal die in de winkel dan ook duidelijk kunnen vinden. Die zal dan wel een stuk duurder zijn, luidt het.

Een fairtradelabel voor producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt, bestaat al. Net als een label voor biologisch geteelde producten. Maar een dierenwelzijnslabel bestaat nog niet. Minister Weyts had voor Vlaanderen graag samengewerkt met de Nederlanders, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn. Hij verandert daarom het geweer van schouder en neemt nu Piet Vanthemsche onder de arm om zelf een systeem voor heel Vlaanderen uit de grond te stampen.

Controle

Bedoeling is dat zowel de warenhuizen als de slagers mee in het systeem stappen. Vraag is wel wie gaat controleren of producenten respect opbrengen voor dierenwelzijn. Vanthemsche zal dat moeten uitzoeken. Maar hoe dan ook is het label een werk voor de volgende minister van Dierenwelzijn.

Piet Vanthemsche moet het systeem gaan uitwerken.
Photo News Piet Vanthemsche moet het systeem gaan uitwerken.30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Totaal overbodig label dat gemakkelijk omzeilt kan worden. Waarom niet gewoon het kweken van stalkippen, 21 kippen per m², verbieden en een minimale ouderdom voor slachtkippen te eisen?

 • Gino Denil

  In contradicties zijn ze wel sterk in die partij.

 • victor vandesande

  Het zoveelste label dat voor niks gaat dienen.

 • Thomas Anderson

  Ga mijn vlees niet meer zien door de massa labels die er op moeten komen!

 • peter destoop

  het is het label niet dat telt. Het gaat om het vlees zelf. Er mogen nog 100 labels aanhangen, als er gefoefeld wordt en er zijn geen controles heeft een labeltje meer of minder geen enkele zin.