Ben Weyts: “Nogal evident dat regeringsvormingen worden gekoppeld”

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
BELGA Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
“Er wordt N-VA verweten dat wij een koppeling maken tussen de Vlaamse en de federale regeringsvorming. Mij lijkt die koppeling nogal evident." Dat zei Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vandaag in De Ochtend op Radio 1.

"Ik denk dat het onze verdomde plicht is om onze machtspositie maximaal uit te spelen", zei Weyts. "We moeten verhinderen dat er op federaal niveau een anti-Vlaamse regering tot stand zou komen. Men mag ons verwijten dat wij een machtsspel spelen, maar het is onze plicht om te zorgen dat het belang van de Vlaming maximaal gediend wordt."

Weyts gaf op Radio 1 toe dat N-VA niet de meest rooskleurige weken doormaakt. "We hebben als partij niet het beste parcours achter de rug. Reden te meer om te zorgen dat we een regeerakkoord maken dat een reflectie is van ons programma. Een akkoord dat overeenstemt met het signaal dat de kiezer heeft gegeven."

De minister heeft voormalig parlementsvoorzitter Kris Van Dijck naar eigen zeggen een sms'je gestuurd. "Het is een spel van mensen en mensen maken fouten. Wij hebben als partij ongetwijfeld fouten gemaakt, en Kris Van Dijck heeft fouten gemaakt." Weyts blijft evenwel tegenstander van nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Daarmee zou je volgens hem de goede leerlingen straffen, terwijl de bestuurders die boven de drempel gaan moeten worden geraakt.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  Bij de regeringsvorming moet het " Belang van de Vlaming" maximaal gediend worden, zegt Weyts. Hoor je goed: gediend worden! Dat willen wij niet. Wij Vlamingen ,hoeven niet gediend te worden, niet meer. Als Belg houdt ik er rekening mee dat ik als Vlaming bewust kan leven en dat daarom de Waalse medeburger niet met minachting moet bekeken worden. Stop dat onnozel gedoe.

 • Carl Vangenechten

  Koppeling tussen Vlaamse en federale regeringsvorming is niet evident voor een partij die voorstander is van confederalisme. We moeten tonen dat we België niet nodig hebben om behoorlijk te besturen.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Ben Weyts suske Kris achterna .... Wanneer zijn we die schijnheilige poenpakker kwijt ? Ik dacht dat ie dood was, niet dus !

 • Fons Baert

  N-va zijn een bende huichelaars en kazakkendraaiers. Het is een echte tsjevenstreek om die 2 niveaus aan elkaar te koppelen, zij hebben zelf altijd aangegeven dat het Vlaamse niveau boven het federale gaat. Maar ja, postjes zijn blijkbaar het alert grootste goed voor hen geworden. Als zij ook in de federale regering gaan zitten mogen we ons aan een nieuwe belastingtsunami verwachten.

 • Jan Hendrickx

  perfect logisch