Ben Weyts (N-VA) legt confederalisme opnieuw op tafel: "Grosso modo hebben we twee keuzes"

Photo News
Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil het communautaire na de verkiezingen van 2019 opnieuw op de onderhandelingstafel leggen. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. "De zesde staatshervorming is een zotternij van jewelste. Ik heb een avondvullend programma met idiote voorbeelden over bevoegdheidsdiscussies."

Weyts wil na de federale en regionale verkiezingen opnieuw stappen zetten richting confederalisme, waarbij de meeste bevoegdheden bij de regio's zitten. "Grosso modo hebben we twee keuzes. Ofwel gaan we door met de huidige formule, waarbij de ene gemeenschap de andere domineert (...) De tweede optie is de confederale omslag. Ik hoop dat ook de Franstaligen inzien dat het confederalisme voor hen een betere optie is." Zo krijgen ze het beleid waarvoor ze gestemd hebben", zegt hij in De Tijd. 

Zevende staatshervorming

"Ik hoop dat we in 2019 stappen kunnen zetten naar dat confederalisme. Al hangt dat van twee dingen af: het mandaat van de kiezer en wie tegenover ons aan de onderhandelingstafel zit."

Weyts pleit voor een volwaardige zevende staatshervorming. "Nog eens een paar trofeetjes binnenhalen, waardoor alles nog inefficiënter wordt, dat spel gaan we niet spelen", klinkt het. "De zesde staatshervorming is een zotternij van jewelste. Ik heb een avondvullend programma met idiote voorbeelden over bevoegdheidsdiscussies."

Nog eens een paar trofeetjes binnenhalen, waardoor alles nog inefficiënter wordt, dat spel gaan we niet spelen

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA)

Economische herstelregering

De N-VA zette na de verkiezingen van 2014 volop in op een economische herstelregering, en stopte de communautaire corebusiness tijdelijk in de koelkast. Verschillende partijkopstukken lieten al verstaan dat de partij ook in 2019 niet per se met een communautaire agenda naar de verkiezingen trekt. "We zien na de verkiezingen wel of het erin zit", liet voorzitter Bart De Wever vorig jaar nog optekenen.
199 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan pharma

  Probleem vooruitschuiven en ondertussen massaal hun zakken blijven vullen, dit is het beeld van onze 6 regeringen die wij niet willen. Stop daarmee want de burger is het meer dan beu.

 • stavros kanakaris

  Zotternij inderdaad. Schaf de zes regeringen af, maak opnieuw één regering voor het hele land. Opgelost.

 • Katrien Caers

  Nog meer miljarden naar extra politici. Logisch dat ze dat met hand en tand verdedigen. En de gewone burger blijft deze zotternijenmakers betalen...

 • jammy cappon

  Dominique casteleyn, na 5 jaar nva beleid hebben we een aalmoes bijgekregen maar een veelvoud aan taksen, btw verhogingen, associale maatregelen bijgekregen. Nu gaan ze het weer waarmaken nadat ze 5 jaar de burger gepest hebben. Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen, wel liever een ezel dan nog ooit de sprookjes volgens dewever te geloven

 • dominique castelein

  het confederalisme is de enigste weg voor Vlaanderen,bij de volgende regeringsonderhandelingen moet er door gedrukt worden,de anti-NVA-ers zullen de eersten zijn die er de profijten van zullen zien op hun loonfiche,zelfs de linkse profiteurs zullen er beter van worden ,wij moeten ons beleid zelf kunnen voeren