Ben Weyts (N-VA) legt confederalisme opnieuw op tafel: "Grosso modo hebben we twee keuzes"

Photo News
Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil het communautaire na de verkiezingen van 2019 opnieuw op de onderhandelingstafel leggen. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. "De zesde staatshervorming is een zotternij van jewelste. Ik heb een avondvullend programma met idiote voorbeelden over bevoegdheidsdiscussies."

Weyts wil na de federale en regionale verkiezingen opnieuw stappen zetten richting confederalisme, waarbij de meeste bevoegdheden bij de regio's zitten. "Grosso modo hebben we twee keuzes. Ofwel gaan we door met de huidige formule, waarbij de ene gemeenschap de andere domineert (...) De tweede optie is de confederale omslag. Ik hoop dat ook de Franstaligen inzien dat het confederalisme voor hen een betere optie is." Zo krijgen ze het beleid waarvoor ze gestemd hebben", zegt hij in De Tijd. 

Zevende staatshervorming

"Ik hoop dat we in 2019 stappen kunnen zetten naar dat confederalisme. Al hangt dat van twee dingen af: het mandaat van de kiezer en wie tegenover ons aan de onderhandelingstafel zit."

Weyts pleit voor een volwaardige zevende staatshervorming. "Nog eens een paar trofeetjes binnenhalen, waardoor alles nog inefficiënter wordt, dat spel gaan we niet spelen", klinkt het. "De zesde staatshervorming is een zotternij van jewelste. Ik heb een avondvullend programma met idiote voorbeelden over bevoegdheidsdiscussies."

Nog eens een paar trofeetjes binnenhalen, waardoor alles nog inefficiënter wordt, dat spel gaan we niet spelen

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA)

Economische herstelregering

De N-VA zette na de verkiezingen van 2014 volop in op een economische herstelregering, en stopte de communautaire corebusiness tijdelijk in de koelkast. Verschillende partijkopstukken lieten al verstaan dat de partij ook in 2019 niet per se met een communautaire agenda naar de verkiezingen trekt. "We zien na de verkiezingen wel of het erin zit", liet voorzitter Bart De Wever vorig jaar nog optekenen.
192 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Baeyens

  Wie kan er nu tégen de splitsing van de structuren van ons land zijn! Elke gemeenschap verantwoordelijk voor zijn eigen levenswijze. / De opposanten van Vlaanderen zijn blijkbaar niet meer alleen de Franstaligen, maar de halve Vlamingen die vastzitten aan een trado-partij, de opposanten van N-VA. Een weerspiegeling van de huidige federale regering met andere woorden.

 • Ronny Ooijen

  vanaeken jokke,lees eens het artikel van HLN op 16/06/2018 waarin De Wever zegt dat confederalisme geen noodzaak meer is.Hun zoveelste bocht.Denk jij dat de burgers "van de parking" blij zijn om hun belastinggeld (1 miljard euro) te zien verdampen voor de prestigeprojecten van BDW? N(V)-Blabla : Denken (dom pluk/ kiesvee), Durven (niet voor maar van het volk leven) ,Doen (graaien als een gek).

 • vanaeken jokke

  Zoek het eens op Pietje want alles wat niet links correct is gaat er bij u niet in Pietje.Wie praat er over Brussel Pietje ik zeg dat een Vlaamse stem minder waard is dan EEN WAALSE.Als de Brusselaars morgen moeten kiezen voor Vlaanderen of de Walen ze zullen rap voor Vlaanderen kiezen.De Brusselaars weten ook waar het Geld vandaan komt.

 • Piet Vanzonhoven

  Weer geleuter, leg me eens uit waarom een vlaming met 503 , 822 of 759 enz stemmen in n gewest met 1,8 miljoen kiezers n zetel KRIJGT in n parlement? Dat is om dezelfde rede dat jij aanhaalt alleen zie je enkel de kant van n vlaams nationalistje en je vergeet je wat in je nadeel spreekt . moesten n vlaamse en waalse stem overal dezelfde waarde hebben zaten er 0 dus nul vlamingen in het brussels parlement.

 • vanaeken jokke

  Jammy Cappon wat kosten de Walen en Brusselaars ons jaarlijks en tel daar de SZ een bij.Als de Vlamingen dat getal te zien krijgen is er volgende verkiezingen een confederaal België.