Ben Weyts: "Men moet stoppen met gratuite en onjuiste uitspraken over Uplace"

BELGA
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ergert zich blauw aan sommige uitspraken over Uplace. Vooral oppositiepartij sp.a bezondigt zich volgens hem aan "gratuite en onjuiste" uitspraken. "Als men spreekt van belangenvermenging en partijdigheid moet men onmiddellijk man en paard noemen en zijn beschuldiging hard maken. Anders moet men stoppen", aldus Weyts.

Volgens de N-VA-minister willen sommigen het project Uplace "verzuipen in gejammer en gezeur". Sinds de beslissing van de Vlaamse regering in het Uplace-dossier vrijdagavond heeft een batterij aan sp.a-politici kritiek geformuleerd. "Ik hoor bijvoorbeeld Bruno Tobback zeggen dat zijn partij in het verleden een veto heeft gesteld. Niks van, zijn partij heeft het convenant met Uplace mee goedgekeurd", reageert Weyts vanmiddag.

Mobiliteit
Ook de bewering van Hans Bonte, de sp.a-burgemeester van Vilvoorde, dat de overheid 480 miljoen zou investeren in de ontsluiting van het project van één projectontwikkelaar, houdt volgens de N-VA-minister totaal geen steek. "We investeren in totaal veel meer dan 480 miljoen in mobiliteitsprojecten voor heel die regio. Maar die investeringen, denk onder meer aan de plannen voor de Brusselse ring, komen er mét of zonder Uplace. Meer zelfs, Uplace kan er enkel komen als het treinstation en de pendelbus er komen."

Tekort aan scholen
Uplace krijgt volgens Weyts "0 euro overheidssteun" - iets wat Uplace vandaag ook zelf benadrukt in een persbericht. Een reactie op de uitspraak van econoom Paul De Grauwe dat de overheid best investeert in scholen en niet in winkels. "We hebben toch geen tekort aan winkels? We hebben wel een nijpend tekort aan scholen", zei De Grauwe gisteren bij de VRT.

Uplace krijgt 0 overheidssteun

Ben Weyts (N-VA)
BELGA

"Men wil Uplace aan de muur hangen zoals een gewei"

Ben Weyts (N-VA)

"Gratuite beweringen"
Het zit de N-VA-minister ook hoog dat Leuvense burgemeester Louis Tobback spreekt van "belangenvermenging" en Hans Bonte van "partijdigheid". "Dat men dan man en paard noemt en dan stappen we nu naar het gerecht. Maar men moet die beschuldiging wel onmiddellijk kunnen hard maken. Anders moet men stoppen met dat soort gratuite beweringen", aldus Weyts.

Scalp
Volgens de N-VA-minister willen sommigen gewoon de scalp van Uplace. "Men ziet het dan als een soort gewei dat men aan de muur wil hangen. Dan kan men zeggen: 'kijk eens, dat hebben we toch maar mooi afgeknald'."

Weyts wijst op de mogelijke economische meerwaarde van een project als Uplace. "Je zit met een regio die kampt met een hoge werkloosheid. Dit project biedt perspectief op jobs en economische ontwikkeling. Gaan we een volk worden dat enkel treurt wanneer er zoals bij Ford Genk duizenden jobs verloren gaan, of gaan we een volk zijn dat ook blij is wanneer er duizenden jobs kunnen gecreëerd worden? Ik heb de indruk dat sommigen dit project willen verzuipen in gejammer en gezeur."

De N-VA-minister reageert tot slot op de opmerking van sp.a-voorzitter Bruno Tobback in "De Zevende Dag" dat elke job bij Uplace ten koste zal gaan van een job in steden als Leuven, Mechelen of Vilvoorde. "Als Tobback echt denkt dat elke job in een winkelcentrum er ergens anders een vernietigt, waarom start Brussels sp.a-minister Pascal Smet een shoppingcentrum op drie kilometer van Uplace? En gelden daar dan niet dezelfde mobiliteits- en andere argumenten?"

Gaan we een volk worden dat enkel treurt wanneer er zoals bij Ford Genk duizenden jobs verloren gaan, of gaan we een volk zijn dat ook blij is wanneer er duizenden jobs kunnen gecreëerd worden?

Ben Weyts (N-VA)
BELGA