Ben Weyts is absolute vragenkampioen Vlaamse Regering

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
BELGA Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).
Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) heeft sinds oktober 2014 al ruim duizend schriftelijke vragen gekregen. Daarmee is Weyts de absolute koploper binnen de Vlaamse regering. Hij laat zijn dichtste achtervolgers met meer dan vierhonderd vragen achter zich.

Weyts is als Vlaams minister bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn. Die brede waaier aan bevoegdheden veroorzaakt blijkbaar een lawine aan schriftelijke vragen. Sinds oktober 2014 staat de teller al op meer dan duizend. "De minister beantwoordt elke week gemiddeld 40 schriftelijke vragen", klinkt het. Ongeveer één op vier van alle schriftelijke vragen belandt op het bureau van minister Weyts.

Vragenkampioen

En dat zijn dus alleen de vragen die de parlementsleden schriftelijk indienen. Daarnaast zijn er nog de actuele vragen in de plenaire vergadering en de vragen om uitleg in de verschillende commissies van het parlement. Alleen al in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken kreeg Weyts meer dan honderd mondelinge vragen. Inclusief de andere bevoegdheden komt de N-VA-minister uit op een totaal van een kleine tweehonderd mondelinge vragen om uitleg.

De vragen zijn al even divers als de bevoegdheden van de minister, gaande van vragen over het houden van reptielen, tot de plannen voor een topkokbeleid en het financieren van de Deurganckdoksluis.

Duizendste

Volgens het kabinet van minister Weyts was de duizendste schriftelijke vraag trouwens een bijzondere. "Die vraag ging over de werken aan de Alsembergsesteenweg in Beersel, op een boogscheut van de thuisbasis van de minister. Door een leuk toeval kwamen de bevoegdheden Mobiliteit, Openbare Werken én Vlaamse Rand even bij elkaar".

Er lijkt dus niet meteen een einde te komen aan de toename van het aantal schriftelijke vragen in het Vlaams Parlement. Tijdens de vorige legislatuur werden meer dan 30.000 schriftelijke vragen ingediend, bijna een verdriedubbeling tegenover de periode 2004-2009 (12.633). In het verleden trok de top van de ambtenarij daarover al aan de alarmbel. Zo hekelde toenmalig topambtenaar Dirk Van Melkebeke in 2013 de "tsunami aan parlementaire vragen".