Ben Weyts begraaft kilometerheffing voor personenwagens: “We gaan het niet door strot van Vlaming rammen”

Photo News
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lijkt de slimme kilometerheffing voor personenwagens helemaal te begraven. Volgens de N-VA-minister is er geen “draagvlak” meer voor de maatregel en is de bevolking “bang gemaakt”. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, zo zei hij aan VTM NIEUWS. In plaats van een kilometerheffing om de files aan te pakken, pleit Weyts voor extra investeringen in verkeersinfrastructuur.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zich jarenlang uitgesproken als een voorstander van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. Hij zag het als een mogelijke hefboom in de strijd tegen de files. De invoering van zo’n “budgetneutrale slimme kilometerheffing” staat ook met zoveel woorden in het klimaatbeleidsplan dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd.

Maar de voorbije dagen en weken groeide er kritiek op de plannen. Het Vlaams Belang startte een protestcampagne met bumperstickers en de PVDA lanceerde een petitie tegen de kilometertaks. Binnen de N-VA groeide de vrees voor een ‘Ben-belasting’ (naar analogie met de veelbesproken ‘Turteltaks’).

Daarom zette de partij de bocht in en kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend bij VTM NIEUWS zeggen dat hij “absoluut niet overtuigd” is van het huidige studiewerk. “Het is absoluut niet de bedoeling dat het om een lastenverhoging gaat”, aldus De Wever.

Infrastructuur

Ben Weyts lijkt de kilometerheffing nu helemaal te begraven. Volgens hem is er geen draagvlak meer en is de bevolking “bang gemaakt”. “We gaan dit niet door de strot van de Vlaming rammen”, zo zei hij in VTM NIEUWS. Weyts blijft in theorie en onder bepaalde voorwaarden voorstander van een kilometerheffing. “Maar daarvoor heb je een draagvlak nodig en dat is er vandaag niet”, aldus de N-VA-minister.

Maar hoe gaat Vlaanderen de files dan aanpakken? Weyts pleit voor het optrekken van de investeringen in verkeersinfrastructuur. “We merken voor 2018 voor het eerst een lichte daling van de filezwaarte. Dat is niks om euforisch over te zijn, maar de daling is er vooral op de plaatsen waar we geïnvesteerd hebben”, klinkt het. Daarom stelt Weyts voor om het budget voor mobiliteitsinvesteringen in de volgende legislatuur op te trekken van 10 naar 15 miljard euro. Weyts verwacht dat die extra investering - niet alleen in wegen, maar ook in openbaar vervoer en in de fiets - kan zorgen voor een afname van de files.

Madame Blanche

Weyts herhaalde die boodschap ook bij Terzake. De N-VA-minister zei daar ook dat hij denkt dat de volgende Vlaamse regering geen heffing zal invoeren. “Tenzij men van koers zou veranderen, maar ik zie geen politiek draagvlak. Ik ben Madame Blanche niet, maar ik verwacht niet dat het binnen vijf weken plots anders zou zijn”, aldus Weyts. 
284 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Desloover

  bizar ik zit met hoogste norm euro6 en ze rekenen nog extra 15% bij verkeersbelasting ,, dieven eersteklas

 • Gaston Armi

  Als de NV-A nogmaals in de regering komt, zal de gewone man het zich ferm beklagen. Let op mijn woorden.

 • Hans De Lille

  Na de verkiezing zullen ze wel een draagvlak ineen knutselen en het dan toch door onze strot rammen, wedden ? Iedereen populist tot eind mei, daarna is populisme opnieuw een vies woord en moet men “als verantwoordelijk politicus soms onpopulaire maatregelen nemen”. Einde citaat. Sommige politici zijn in dat laatste heel sterk en dus heeeel verantwoordelijk.

 • Richard Kerkhofs

  De burger is ook bangemaakt van ... immigratie. Deze bocht van N-VA, onder druk van Dedecker en VB, is zo grotesk dat het hen hopelijk een verkiezingsafstraffing te beurt zal vallen.We rekenen daarvoor op de wakkere burger.

 • Thomas Anderson

  Gemoet u nu niet inhouden Ben heb je voordien ook niet gedaan met de 70 overal regel!!

Video