Bemiddelaars rond zware beroepen stellen morgen rapport voor

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
BELGA Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
De bemiddelaars die de federale regering had aangeduid om de discussie tussen vakbonden en werkgevers over de zware beroepen te reanimeren, brengen morgenochtend om 9 uur verslag uit bij de ministers Kris Peeters en Daniel Bacquelaine.

Paul Soete en Etienne de Callataÿ werden half november aangesteld om de gesprekken tussen de sociale partners over de zware beroepen vlot te trekken. Het sociaal overleg tussen bonden en werkgevers was begin vorige maand afgesprongen. Soete, de voormalige CEO van Agoria, en de Callataÿ, een econoom, moesten contacten leggen met de verschillende tenoren om de discussies te deblokkeren. Ze komen morgen om 9 uur hun rapport voorstellen aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). 

Standpunten ver uit elkaar

Volgens de krant Le Soir, die de voorzitter van de Franstalige socialistische vakbond Robert Vertenueil citeert, liggen de standpunten nog altijd bijzonder ver uit elkaar. 

Bonden en werkgevers proberen al maanden tot een vergelijk te komen over de zware beroepen. De gesprekken draaien rond de criteria die bepalen wat al dan niet een zwaar beroep is. Wie zo'n beroep uitoefent, kan vroeger met pensioen of aanspraak maken op een hoger pensioen. Minister Bacquelaine had de gesprekspartners verschillende keren uitstel verleend, maar de onderhandelingen sprongen vorige maand toch finaal af. De pensioenhervorming moet normaal gezien op 1 januari 2020 ingaan.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gina duribreux

  wel zo als de ambtenaren in prive is alles tweemaal zo zwaar hoe kan je daar zeggen geen zwaar beroep als je de ambtenaren voor 90% zwaar beroep maakt eerlijk zijn of wil je nog meer geel op straat

 • Vincent De Wolf

  Dit kunnen onmogelijk rationele gesprekken zijn. In een rationeel gesprek bepaal je eerst welke beroepen op basis van fysieke of mentale factoren geen loopbaan kunnen hebben tot aan de pensioenleeftijd. Hiervoor gebruik je simpelweg de data van de ziekenfondsen zijde statuut, functieomschrijving, leeftijd, ziekte, oorzaak. Voor zover duidelijk blijken deze gesprekken eerder een politiek karakter dan een realistisch karakter te hebben.

 • DIRK RASSCHAERT

  Wie zijn die heren die beslissen of een job zwaar is? Heeft er van deze heren ooit al eens fysieke arbeid uitgevoerd? En dan bedoel ik niet een groentetuintje bewerken? En dit gedurende 35-40 jaar? 12 uur en meer per dag? Zwaar werk is niet enkel psychisch nietwaar?

 • Van Damme Marleen

  Willen de betrokken heren / dames daar nu inderdaad dringend eens aan verder werken? Hoelang moet het nog duren?