Bemiddelaars moeten doorbraak forceren in discussie rond zware beroepen

Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine and minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.
BELGA Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine and minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.
De regering gaat bemiddelaars aanduiden om de discussie tussen vakbonden en werkgevers over het vaststellen van de zware beroepen vlot te trekken. Dat heeft het kernkabinet vandaag beslist. Vakbonden en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar in die discussie, die kadert in de pensioenhervorming. De bemiddelaars zouden na twee weken al met een rapport moeten komen.

Vorige week sprongen onderhandelingen tussen bonden en werkgevers over de zware beroepen in de privésector af. Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger met pensioen kunnen of een hogere pensioenuitkering krijgen. De regering hoopt die hervorming tegen 2020 op de rails te zetten. Maar de sociale partners geraken er dus niet uit wie precies een zwaar beroep heeft.

Door het afspringen van de onderhandelingen ligt de bal nu in het kamp van de regering. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en zijn collega van Werk Kris Peeters (CD&V) duiden nu bemiddelaars aan voor de sociale partners. Die brengen over twee weken verslag uit. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Peeters

  Niemand is verplicht bij zijn baas te blijven. Als het te zwaar is en je bent niet tevreden, zoekt dan ander werk! Er zijn voldoende niet ingevulde arbeidsplaatsen. Of zijn dat ook allemaal zware beroepen.

 • Roger Deprez

  Leid tot niets en het zal juist worden zoals met de pensioenen een draak van ongelijkheid en discriminatie, België waar iedereen gelijk voor de wet is maar de ene meer gelijk dan de andere. Als er nu al 70 zware beroepen zijn bij de ambtenaren,hoeveel gaan er dan zijn bij de werknemers, twee of drie keer zoveel. De werkgevers gaan dat Nooit toe laten en is alles een dood geboren kind zoals in Nederland, daar zit de hele rotzooi(partijdigheid) ook in de koelkast.

 • vanaeken jokke

  De ambetantenaren zullen zeker niet ontbreken op de lijst zware beroepen.Het zwaarste aan hun beroep zal opstaan zijn voor de rest kunnen ze hun werk verdelen onder de 15 tot 20 % teveel aan personeel.

 • Marc Baeyens

  Ik heb ook een zwaar beroep. Ik zit 8 uur per dag op mijn stoel. Slechter voor de rug bestaat niet.

 • gustaaf guldentops

  de grootste luiaards mogen daarover beslissen.dat is lijk werken voor de europese gemeenschap,dat is een gezonde job,want het geneest zelfs kanker,niet waar mevr.th...….