Bellot: "Fusie tussen NMBS en Infrabel mag geen taboe meer zijn”

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
BELGA Minister van Mobiliteit François Bellot (MR).
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat er gesproken wordt over een hereniging van de openbare spoorbedrijven NMBS en Infrabel. Dat staat in de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.

"Voor mij mag de hereniging niet langer een taboe zijn", zo zegt de minister over spoorbedrijf NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel. "Het moet mogelijk zijn om te spreken over een fusie, want ze hebben hun onvermogen om het met elkaar eens te zijn aangetoond. Wat er vandaag gebeurt, bewijst dat ze verschillende doelstellingen hebben. Als mobiliteit de doelstelling zou zijn, zouden ze niet op die manier reageren. Ze geven altijd de ander de schuld en ze vertrouwen elkaar niet. Dit is geen oplossing".

De minister verwijst naar een conflict dat NMBS en Infrabel hadden over de planning van de werken op het spoorwegnet. Aanleiding was een beslissing van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS), waardoor Infrabel geen werken meer kon uitvoeren aan een spoor wanneer er nog gereden mocht worden op het spoor ernaast.

De minister noemt die situatie "abnormaal". "Het is alsof je beslist om een snelweg af te sluiten wanneer je een kuil in de weg moet herstellen.”
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vankeirs

  Juist Paul u hebt 100% gelijk.De NMBS moet één maatschappij zijn gelijk vroeger.Die verdeling heeft de problemen alsmaar groter gemaakt zowel voor het bedrijf als voor het personeel.Dat de minister daar maar werk van maakt.Deze problemen slepen al veel te lang aan met alle gevolgen vandien..

 • paul piens

  onnozelaars, men had de NMBS nooit mogen verdelen in verschillende clubje. Maar ja men moest jobkes maken nietwaar.. Teveel bobo"s die men niet aan een deftig moest jobke helpen, te dom om te helpen donderen en nu een ganse organisatie naar de kloten hebben geholpen. zakken zijn wel gevuld.

 • Marcel Willems

  We hebben nog geen regering maar toch worden de nieuw verkozenen al volop betaald en dienen al voorstellen in .Dat geld en tijd verspillen

 • Jef Lois

  De overheid heeft het staal opgekuist en verkocht,Sabena opgekuist en de steenkool mijnen opgekuist dat ze nu maar beginnen met het spoor. Opdoeken en naar de privé laten gaan want het heeft nooit gedraaid en het zal nooit draaien.

 • Roger Duyssens

  Het is geen taboe om een hereniging te bespreken, maar het is duidelijk tegen het principe van de vrije markt. Het is de bedoeling dat het spoor zoals het autostradenetwerk beschikbaar is voor iedere gebruiker. Het pendel en personenvervoer blijft de grootste opdracht maar er moet ook veel meer ruimte vrijkomen voor goederen transport. Maar als twee honden willen vechten om de voornaamste te zijn krijg je garantie problemen.