Belliraj stond onder bevel van al-Qaida

De Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj kreeg zijn orders rechtstreeks van al-Qaida terwijl hij als geregistreerde informant van de Belgische Staatsveiligheid werkte. Dat staat te lezen in verklaringen van een hoge Belgische politiebron.

Medewerker Osama bin Laden
"Belliraj heeft in 2001 een reis naar Afghanistan gemaakt", zegt de politiebron. "En in Afghanistan heeft hij een bezoek gebracht aan Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaida en directe medewerker van Osama bin Laden. Daar heeft Belliraj bepaalde opdrachten gekregen van Zawahiri. Dat blijkt uit elementen van het Marokkaanse gerechtelijk onderzoek naar de terreurgroep die onder leiding stond van Belliraj."

Informant
Eind vorige week bleek dat Belliraj al ten minste sinds 2000 optrad als geregistreerde en betaalde informant van de Belgische Staatsveiligheid. Vrijwel zeker werkte de man tegelijkertijd als informant voor een buitenlandse geheime dienst, mogelijk de Franse DGSE of de Amerikaanse CIA.

Terrorismezaak
"Dit is de grootste terrorismezaak die België ooit heeft gekend", zegt de hooggeplaatste politieman over de ontmanteling van de terreurgroep rond Belliraj. (belga/ka)