Belliraj hielp Staatsveiligheid aanslag verijdelen

De Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj, die in Marokko is aangehouden als terreurleider, heeft de Staatsveiligheid als informant geholpen een terreuraanslag in een andere Europese lidstaat te verijdelen. Dat bevestigen verschillende bronnen aan de krant De Tijd.

"Gouden tipgever"
Belliraj blijkt een "gouden tipgever" te zijn geweest voor de Staatsveiligheid. De Tijd vernam van verschillende bronnen dat Belliraj de Staatsveiligheid "cruciale inlichtingen heeft bezorgd, waardoor een terroristische aanslag in een andere Europese lidstaat is verijdeld". Welk land, wordt niet gepreciseerd.

Onopgeloste moorden
Sinds 18 februari zit de 51-jarige man in een Marokkaanse cel. De Marokkaanse politie verdenkt hem van zes onopgeloste moorden in ons land eind jaren tachtig en denkt dat hij de leider is van een terroristisch netwerk. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de vermoedelijke terreurleider al jarenlang een informant van de Belgische Staatsveiligheid is.

Geen vermoeden
De Staatsveiligheid had naar eigen zeggen geen vermoeden dat Belliraj zich in Marokko tegelijk bezighield met politiek-terroristische activiteiten, aldus De Tijd op zijn website. (belga/tdb)

Abdelkader Belliraj.
Abdelkader Belliraj.