Bellen achter stuur: 75 % meer kans op ongeval

UNKNOWN

Wie belt achter het stuur vertoont een onaangepast rijgedrag, ziet 4 op 10 verkeersborden over het hoofd en geeft in 1 op 4 gevallen geen voorrang. Dat is niet anders voor wie belt met een handenvrije kit. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) organiseert daarom van 27 juli tot 23 augustus een campagne om autobestuurders te wijzen op de gevaren van mobiel bellen in de wagen.

Nefaster dan 0,8 promille in bloed
Sinds 2000 geldt een verbod om al rijdend te bellen met de telefoon in de hand, maar ook wie handenvrij belt, loopt een verhoogd risico op een ongeval. "In beide gevallen wordt de aandacht van de autobestuurder afgeleid", luidt het; Zo wees een studie van de KU Leuven uit dat het ongevallenrisico met 75 procent stijgt bij telefoneren met de gsm in de hand en met 24 procent bij handenvrij bellen. Verschillende studies komen tot de conclusie dat mobiel bellen een nog nefastere invloed heeft op het rijgedrag dan 0,8 promille alcohol in het bloed.

Handenvrije kits weinig gebruikt
Uit een enquête van het BIVV blijkt tot slot dat het gebruik van een handenvrije kit nog lang niet algemeen verspreid is. Slechts 28 procent van de ondervraagde bestuurders heeft er een, en daarvan gebruikt slechts de helft die kit altijd. De helft van de automobilisten verklaarde nooit te bellen tijdens het rijden. Eén op vier bestuurders verklaarde het niet te kunnen laten om een binnenkomende oproep op te nemen.

Totaalverbod
Indien de campagne geen vruchten afwerpt, plant staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe andere maatregelen, zoals een totaalverbod op telefoneren in de wagen, ook met handenvrije kit.
(belga/bdr)