Belkacem weet volgende maand of hij Belg mag blijven: "Zijn verbondenheid met Marokko is nihil"

Politiewagens brengen Fouad Belkacem naar de rechtbank.
Photonews Politiewagens brengen Fouad Belkacem naar de rechtbank.
Het hof van beroep in Antwerpen beslist op 23 oktober of Fouad Belkacem zijn Belgische nationaliteit verliest of niet. Volgens het openbaar ministerie is hij ernstig tekort geschoten in zijn verplichtingen als Belgisch burger. "Die hele nationaliteitsafname is gewoon bedoeld om mij zo snel mogelijk te kunnen uitleveren. Laat de Marokkaanse staat maar met dat irritant 'manneke' afrekenen", reageerde Belkacem.

Belkacem werd in januari 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium. In oktober 2016 werd de procedure gestart om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen. Volgens het Antwerpse parket-generaal vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekortgeschoten in zijn verplichtingen als Belgisch burger.

De advocate van Belkacem erkent die tekortkomingen, maar vindt niet dat hij nog langer een gevaar vormt. Zijn Belgische nationaliteit afnemen zou disproportioneel zijn. "Hij heeft veel spijt en had nooit gedacht dat het hele Sharia4Belgium-verhaal op dit zou uitdraaien. Het enige dat hij nu nog wil, is bij zijn gezin zijn, werken en een gewoon leven leiden", stelde meester Liliane Verjauw.

Fouad Belkacem
afp Fouad Belkacem

"Hij voelt zich Belg"
Belkacem vreest dat als hem de Belgische nationaliteit ontnomen wordt een uitlevering aan Marokko de volgende stap zal zijn. "Maar zijn verbondenheid met Marokko is nihil. Hij probeerde al afstand te doen van zijn Marokkaanse nationaliteit, maar kreeg bij het consulaat van Marokko de verkeerde informatie. Mijn cliënt is en voelt zich Belg. Zijn familie is al vijftig jaar, of drie generaties lang, in ons land. Hij heeft hier een vrouw en kinderen. Zijn Belgische nationaliteit is deel van wie hij is", aldus Verjauw. 

Advocaat-generaal Dirk De Waele merkte op dat hij de Belgische nationaliteit enkel kreeg onder de opschortende voorwaarde dat hij zich als Belg bleef gedragen. Hij overliep vervolgens nog eens alle veroordelingen die Belkacem had opgelopen: van het belagen van politici en het prediken van haat tot leider van een terroristische organisatie, met als doel de vernietiging van de westerse democratie.

"Wet weggooien?"
"Het zijn zo'n aanhangers van het jihadistisch salafisme die al meer dan vijftig aanslagen in Europa hebben gepleegd, waaronder ook hier in Brussel. Als we de wet op de nationaliteitsafname niet op deze mensen kunnen toepassen, dan kunnen we ze maar beter weggooien", aldus De Waele.

Hij voegde er nog aan toe dat deze procedure los staat van een eventuele uitlevering. "En als het toch zo ver komt, dan kan de familiale impact nog altijd worden aangevoerd voor de rechter die daarover moet beslissen."

"Stop dit theater"
Belkacem geloofde daar niets van. "Als het openbaar ministerie eerlijk was, zou het gewoon toegeven dat dat de uiteindelijke bedoeling is: mij zo snel mogelijk uitleveren. Dat de Marokkaanse staat maar met dat irritante 'manneke' afrekent. Want een gevangenisstraf van alles samen vijftien jaar is niet genoeg en een speciaal regime in de gevangenis evenmin." 

"Stop dit theater en stop met een vijandige sfeer te creëren rond mij. Laat het gezond verstand en de sereniteit terugkeren. Want zelfs áls ik uitgeleverd word, dan zullen mijn banden met België niet verbroken worden aangezien mijn ouders, oma, broer, zus, vrouw en kinderen hier wonen."

Uitstel dreigde
Het zag er even naar uit dat de zaak opnieuw uitgesteld ging worden omdat Belkacem lange tijd in Hasselt bleef. De federale politie had geen vervoer of manschappen om hem naar het hof van beroep in Antwerpen te brengen. Het openbaar ministerie en de verdediging reageerden verbolgen en ook het hof zelf was niet te spreken over die gang van zaken.

"Het parket-generaal doet zijn werk niet", jammerde Verjauw. "Mocht dit een assisenzaak zijn, dan zou de procureur hem manu militari laten overbrengen. De rechter heeft vorige keer uitdrukkelijk gesteld dat de aanwezigheid van een verdachte een essentieel onderdeel is van een eerlijk proces. Heeft Belkacem daar geen recht op?"

Geen afspraken
Het hof van beroep liet bij de vorige zitting op 26 juni inderdaad aan de gevangenis van Hasselt weten dat Belkacem vandaag moest overgebracht worden voor een nieuwe zitting. Maar o
ndanks drie maanden tijd was niemand er blijkbaar in geslaagd afspraken te maken met de federale politie. Na veel vijven en zessen werd het transport dan toch nog geregeld.
398 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Geebelen

  Het ligt ingewikkeld. Bepaalde landen staan nu niet toe dat je hun nationaliteit kan verliezen. Daar zijn enkele belangrijke migratielanden bij, zoals Tunesië, Marokko, Algerije en Turkije.....

 • michel De Blay

  We zullen kunnen zien of er bij de mensen die hier moeten over oordelen nog een greintje verstand zit.

 • Dirk Vregels

  "Zijn familie is al vijftig jaar, of drie generaties lang, in ons land." , dat heeft hij dus tijd genoeg gehad om zich aan te passen aan de normen, waarden en gewoontes van dit land echter verzaakt dit te doen.

 • Lucien Mertens

  Met België allicht nog nihiller...

 • jos robben

  onmiddellijk en zonder pardon terug naar afzender !!