Belkacem naar cassatie tegen intrekking Belgische nationaliteit

Fouad Belkacem, foto uit 2012.
BELGA Fouad Belkacem, foto uit 2012.
Fouad Belkacem, het gewezen kopstuk van de terroristische groepering Sharia4Belgium, gaat in cassatieberoep tegen de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. Dat zegt zijn advocate Liliane Verjauw aan VTM NIEUWS. Vorige maand trok het hof van beroep in Antwerpen zijn nationaliteit in.

Het hof oordeelde dat Belkacem ernstig tekortschoot in zijn verplichtingen als Belgisch burger.  Verjauw beseft dat de kans klein is dat het Hof van Cassatie hen gelijk zal geven, maar ze ziet het als een tussenstap. Ze wil de zaak namelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens krijgen, maar dat kan pas wanneer alle rechtsmiddelen in eigen land zijn uitgeput.

Verjauw vermoedt dat Belkacem als voorbeeld moet dienen en vreest dat een uitwijzing naar Marokko nu de volgende stap zal zijn. “Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere. In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt”, zei ze vorige maand nog.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had na de beslissing van het hof van beroep al aangegeven dat hij Belkacem zo snel mogelijk het land wilde uitzetten.

“Indrukwekkend” strafrechtelijk verleden

Belkacem zit intussen al vijf jaar achter de tralies. Hij heeft volgens het hof van beroep een “indrukwekkend” strafrechtelijk verleden: 27 veroordelingen voor de politierechtbank en 9 correctionele veroordelingen (6 door de correctionele rechtbank en 3 door het hof van beroep) voor onder meer diefstal, bedreigingen, vernieling, opzettelijke slagen en verwondingen, weerspannigheid, smaad, racisme, belaging en laster/eerroof.

De zwaarste gevangenisstraf kreeg hij in januari 2016, toen hij tot twaalf jaar cel werd veroordeeld als leider van de terroristische organisatie Sharia4Belgium. Hij zit daardoor pas op 25 mei 2027 aan zijn strafeinde. 
340 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  aangezien hij falikant tegen democratie is en walgt van ongelovigen, begrijp ik niet waarom hij liever niet retour gaat naar zijn roots? Nee, het is er weer zo eentje die met de ene hand de middelvinger opsteekt naar het afvallige westen, maar die het andere handje wijd open houdt om zoveel mogelijk sociale en financiele voordelen te ontvangen. Hypocriet, degoutant en gevaarlijk. Buiten met dat soort volk.

 • Erik Desloover

  amaai heeft ons al veel geld gekost aan justitie , belg betaald wel

 • Gustaaf Senrame

  Hoeveel geld van de belastingbetaler gaan ze nu nog uitgeven aan dat crapuul. Hij haat België dus weg met die paljas!

 • Ronald Beintema

  Hopelijk wordt het uitgezet naar Marokko!!! Zou het daar ook zo'n gedrag durven te vertonen???

 • Lutgard Crombez

  Die kennen beter de weg dan wij om er goedkoop vanaf te komen... retour naar land van herkomst, daar zal hij zijn weg minder makkelijk vinden vrees ik.