Belkacem komt niet vrij

Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium.
BELGA Fouad Belkacem, woordvoerder van Sharia4Belgium.
De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding van Fouad Belkacem bevestigd. Dat betekent dat de woordvoerder van de extreme moslimbeweging Sharia4Belgium nog een maand in de cel blijft. Dat meldt de vtm-nieuwsdienst. Zijn advocaten overwegen in beroep te gaan.


Zij hadden voor de raadkamer aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, omdat het gebaseerd was op een Franstalig stuk dat niet vertaald werd door een beëdigd vertaler. Voorts hadden ze ook detentievervangende maatregelen voorgesteld, waardoor het volgens hen niet nodig was om Belkacem nog langer in hechtenis te houden.

"De raadkamer heeft met betrekking tot het aanhoudingsmandaat gezegd dat de taalwetgeving niet geschonden werd en dat de detentievervangende maatregelen moeilijk te controleren vallen. Zijn aanhouding werd met een maand verlengd. We kunnen daartegen in beroep gaan, maar daarover moeten we nog eerst met onze cliënt overleggen", aldus zijn advocaat Walter Damen.

Als er daadwerkelijk beroep wordt aangetekend, dan verschijnt Belkacem binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moet dan beslissen of hij al dan niet in voorhechtenis blijft.

"Eendrachtig"
Ondertussen wil Open Vld-voorzitter Alexander De Croo dat de regering voldoende middelen vrijmaakt om korte gevangenisstraffen in de toekomst daadwerkelijk uit te voeren. Hij vraagt dat alle regeringspartners zich achter de aanpak van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) scharen in de zaak rond Sharia4Belgium. Sommigen, ook vanuit de meerderheid, verwijten de minister een arbitrair beleid te voeren.

Parlementsleden - ook van meerderheidspartijen CD&V en sp.a - waarschuwden vandaag voor een "beleid à la carte", al zeggen ze er meteen bij dat ze het belangrijk vinden dat straffen effectief uitgevoerd worden. Om die kritiek te pareren, zal Turtelboom de kwestie morgen op het kernkabinet brengen, zegt Open Vld-voorzitter De Croo.

"Het is belangrijk dat de regering zich eendrachtig opstelt ten aanzien van Sharia4Belgium en zo een duidelijk signaal geeft aan alle extremisten dat oproepen tot geweld en het onderuit willen halen van de rechtsstaat, niet getolereerd wordt", zegt De Croo.

Belkacems advocaten Walter Damen en Sven Mary.
BELGA Belkacems advocaten Walter Damen en Sven Mary.