Belgocontrol aanvaardt nieuwe vliegroutes dan toch

BELGA
De berichten dat luchtverkeersleider Belgocontrol de beslissingen van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) over de nieuwe vliegroutes rond Brussels Airport uit veiligheidsoverwegingen niet zou willen uitvoeren, zijn "niet juist". Zo verklaarde de woordvoerster van Wathelet vandaag aan Belga.

Ondertussen zijn de twee notams ('notices to airmen', berichten met aanpassingen van de vliegroutes rondom de luchthaven) gepubliceerd op de site van Belgocontrol, aldus de woordvoerster. Dat betekent dat de luchtverkeersleiding de wijzigingen aanvaardt. Door het belangenconflict dat ingeroepen werd door de Vlaamse regering kunnen ze echter niet uitgevoerd worden.

De woordvoerster van Wathelet liet eerder op de dag weten dat er geen veiligheidsprobleem kan zijn, "want wat wij vragen is om voortaan overdag hetzelfde te doen als al jaren gebeurt tijdens de weekends en 's nachts".

Wat zich momenteel achter de schermen afspeelt, is de normale procedure, luidde het. "Gisteren heeft Belgocontrol technische vragen gesteld aan onze administratie, het Directoraat-generaal Luchtvaart. Deze ochtend heeft het daarop geantwoord."

Volgens Wathelet komt het antwoord er "in mensentaal" op neer dat Belgocontrol gevraagd wordt de vliegroutes aan te passen, en wel op zo'n manier dat het "hetzelfde toepast als wat het al jaren doet tijdens de weekends en 's nachts en ook vorig jaar tijdens de werken in augustus". "Er is met andere woorden geen veiligheidsprobleem. Het is voor Belgocontrol moeilijk om te stellen dat het nu niet veilig zou zijn", klonk het eerder vandaag.